
Sådan skyder du din kværn ind til espresso
STEP 2: Eksperimentér og smag dig frem
Du har etableret et godt udgangspunkt for din espresso.
Men nu kommer du til den rigtig sjove del!
Det er tid til at tage din espresso til næste niveau, ved at eksperimentere og smage dig frem.
Lars fortæller om, hvordan man kan justere smagen

Forslag og tommelfingerregler til hvordan du tager din espresso videre
Husk, at espresso er meget komplekst. Tingene kan hurtigt stikke af, hvis man begynder at dreje på flere knapper ad gangen. Vi abefaler derfor, at du fortsat kun ændrer på ét parameter ad gangen.
- Prøv at tilføje eller fjerne et halvt eller et helt gram fra din filterkurv. Hvad gør det ved smagen?
- Prøv at kværne din kaffe lidt grovere, så du rammer 44 g i stedet for 40 g i koppen - men fortsat holder bryggetiden på 28 sekunder - hvad sker der med smagen?
- Hvad sker der, hvis du forlænger eller forkorter bryggetiden?
Der er rigtig mange muligheder for at lave ændringer i smagen på din espresso - men prøv at holde dig til små ændringer af gangen. Ofte handler velsmag ikke om at noget skal være vildt sødt, surt eller bittert - men om balance.
- Overvej aspekter af smagen som fylde, klarhed, transparens - måske smager kaffen endda af noget andet, du kender. Måske æble, chokolade eller mango?
- Hvordan smager din kaffe, når du blander den med mælkeskum i forskellige mængder? Er der noget vi bør ændre i smagen på espressoen, så den egner sig bedre til f.eks. cappuccino?
- Brug dine smagsløg og din duftesans. Det tager tid at udvikle sin smagssans, så bliv ikke frustreret, hvis det er svært at smage forskel på kaffer eller klart at definere forskellige smagsnoter.
- Sørg for ofte at smage på din espresso, da smagen kan ændre sig i løbet af dagen. F.eks. kan små temperaturforskelle i vand eller i din kværn betyde en ret markant smagsforskel, som du bliver nødt til at justere på og kompensere for, hvis du vil have en ensartet og balanceret kaffe hele dagen.
Alle kaffer er forskellige, og vores standardopskrift er bare et pejlemærke. Find selv ud af hvilke opskrifter, der passer bedst til dine bønner.
Rigtig god fornøjelse!

næste step:
Hop videre til STEP 3: mælkeskumning og latte art
Kæmper du med mælkeskumning og latte art? Læs med her og bliv guidet til begge dele:
Tilbage til læringscenter
