
Sådan skyder du din kaffekværn ind til espresso
STEP 1: Perfekt espresso
Når du brygger espresso er der rigtig mange variabler, man kan justere på, som har stor betydning for smagen af kaffen.
For at nævne nogle stykker:
- Mængden af kaffe du kommer i filteret
- Formalingsgraden, altså hvor groft eller fint kaffen er kværnet
- Hvor hårdt du tamper kaffen
- Mængden af vand du trækker igennem kaffen
- Hvor lang tid, du kører vand igennem kaffen
- Temperaturen på vandet
- Trykket på vandet i espressomaskinen
- og meget andet...
Hør CleverCoffee's CEO, Lars Frello, fortælle om espresso-brygning

Én ting ad gangen
Det er vigtigt, at når du justerer på din brygning, så justerer du kun på ét parameter af gangen.
Hvis du begynder at dreje på flere knapper ad gangen, så mister du meget hurtigt overblikket over hvilken ændring, der har haft hvilken betydning for smagen i koppen.
I denne guide vil vi forsøge at ramme vores standard opskrift på espresso ved udelukkende at justere på formalingsgraden på kaffekværnen.
Standardopskriften
Vores standard opskrift på espresso lavet på bønner fra CleverCoffee, er et rigtig godt udgangspunkt, når du skal brygge espresso på vores bønner for første gang.
Den optimale opskrift vil variere fra bønne til bønne, men den er et godt sted at begynde for at opnå en velsmagende espresso.
Vores standard opskrift:
20 g kaffe i portafilteret
40 g espresso i koppen
på 28 sekunder

Hvordan rammer vi plet?
Mængden af kaffe i portafilteret kan vi rimelig nemt styre, når vi kværner vores kaffebønner. Mængden af espresso i koppen kan vi også nemt styre ved at stoppe espressomaskinen på det rigtige tidspunkt.
Nu handler det så om at ramme de 28 sekunder. Det gør vi ved at justere på formalingsgraden på kværnen, indtil vi rammer rigtigt.
Indstiller du kaffekværnen til at kværne finere, vil det tage længere tid for vandet at løbe igennem. Indstiller du kaffekværnen til at kværne grovere, vil det tage kortere tid.
Trin for trin - sådan skyder du din kaffekværn ind

Etablér dit udgangspunkt
- Kværn 20 g kaffe på den indstilling som din kværn er indstillet til nu. Sørg for at filteret er rent og tørt. Kommer du til at putte for meget kaffe i portafilteret, kan du fjerne noget af kaffen med en ske, indtil du rammer 20 g. Brug ikke dine fingre, da det kan trykke kaffen ned i filteret og give en ujævn ekstraktion. Giv filteret nogle bløde slag med håndfladen for at fordele kaffen.
- Tamp kaffen. Vi anbefaler en PUQpress, der giver et ensartet tryk hver eneste gang. Det er vigtigt at du kun justerer på én variabel af gangen, når du skyder din kværn ind. Derfor er det vigtigt at dit tamp er så ensartet som muligt, så det ikke giver variationer i bryggetid og smag.
- Gør klar til at brygge. Lav et hurtigt flush på espressomaskinen ved at køre vand ud et par sekunder. Sæt portafilteret i maskinen. Stil din vægt frem under portafilteret, sæt din kop på vægten, og nulstil vægten så den er klar til at måle hvor meget kaffe, der er i koppen.
- Bryg 40 gram espresso. Start en timer samtidig med at du starter din brygning. På den måde kan du holde øje med, hvor lang tid der er gået, når du rammer 40 gram i koppen. Stop espressomaskinen og din timer når du har omkring 37-38 gram i koppen, da der typisk løber et par gram ud efter du har stoppet maskinen. Se hvor tæt du kan komme på 40 gram og notér hvor lang tid brygningen tog.
- Smag. Rør rundt i espressoen med en ske, så du får blandet den bitre crema på toppen med resten af kaffen. Duft og smag på kaffen. Notér dig, hvordan kaffen smager. Er den balanceret? Er den sød, sur, bitter? Er der andre tydelige smagsnoter? Har den en lang eller kort eftersmag?
Justér og gentag
Tog din første brygning mere end 28 sekunder?
Indstil din kværn til at kværne bønnerne grovere til næste brygning.
Tog din første brygning mindre end 28 sekunder?
Indstil da din kværn til at kværne bønnere finere til næste brygning. Husk, at når du indstiller din kværn fra grovere til finere, er det vigtigt, at du kværner mens du indstiller, da der ellers kan sætte sig bønner i klemme mellem kværnbladene.
Flush din kværn, hvor du kører 20 g kaffe igennem, som ikke bruges, efter du har ændret din indstilling, så der ikke kommer kaffe ud med den gamle formalingsgrad.
Gentag nu trin 1-5 indtil du rammer en bryggetid på 28 sekunder.

næste step:
Hop videre til STEP 2: Eksperimentér og smag dig frem
Du har et fornuftigt udgangspunkt - men du vil gerne have, at din espresso er så god, som den kan være.
Hop videre her og bliv guidet til, hvordan du lader smagen styre
Tilbage til læringscenter
