Velkommen til vores nye hjemmeside og webshop. Skulle du opleve en fejl, så giv os endelig besked. Tak for din støtte!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

Top Mutitu

Kenyansk specialkaffe fra øverste hylde

Det er blevet maj måned – og det er blevet tid til endnu en lækker kaffe.

Vi bliver i Afrika i denne omgang, hvor vi nu tager fat i en af de helt store, klassiske destinationer. Denne gang skal vi nemlig til Kenya! Dette bliver dermed årets første kenyaner i vores sortiment, men det er bestemt ikke sikkert, det bliver den sidste.

Kenya har en helt særlig plads i mit hjerte, da jeg har boet i landet og adopteret en lille pige derfra. Samtidig har jeg fået nogle af mine største kaffeoplevelser med kaffe fra netop Kenya.

Og denne kaffe er absolut ingen undtagelse. Her er virkelig smæk på smagen. Den er klassisk kenyansk, men med et lidt mere moderne udtryk og endnu mere kompleksitet.

I kan godt glæde jer til det første bryg af vores nye, lækre kaffe, Top Mutitu.

 

Mutitu Coffee Factory

Denne måneds kaffe hedder Top Mutitu – simpelthen fordi, den er det bedste fra vaskestationen, som hedder Mutitu Coffee Factory. På billedet ser du Soweli Karimi, som er factory manager på vaskestationen.

Mutitu er skabt ud af kooperativ tanke, hvor de små kaffefarmere i det nærliggende område står sammen for at sikre sig ordentlige betalinger uden at blive snydt af mellemmænd. Vaskestationen sikrer også, at den lille kaffefarmer får en forudbetaling så snart, de afleverer deres kaffebær – i stedet for at skulle vente til kaffen er solgt, som traditionen ellers normalt lyder i Kenya.

Mutitu Coffee Factory ligger i området Kirinyaga lige ved den sydlige fod af Mount Kenya. Vaskestationen blev bygget i 1963 og er dermed en af de ældste i området. I den seneste årrække har de arbejdet hårdt for at sikre den absolut højeste kvalitet.

Det er månedens kaffe et glimrende resultat af!

Derudover tager vaskestationen også et stort ansvar, når det gælder om at sikre områdets vandforsyninger. Derfor har de etableret effektive vandrensningsområder med græs og sandjord.

Jorden i området er rødvulkansk jord, og de hyppigst brugte skyggetræer er macadamia og grevillea. Ofte dyrkes der også bananer og majs, og især bananpalmerne er gode skyggeplanter.

 

Specifikationer

  • Land: Kenya
  • Region: Kirinyaga
  • Vaskestation: Mutitu Coffee Factory
  • Sort: SL28, SL34, Batian, Ruiru 11
  • Processering: Double washed
  • Højde: 1.450 moh
  • Plukket: December 2020
  • Smag: Sød og frugtig med smag af solbær, kirsebær og lime

 

Smagen er klassisk kenyansk med masser af solbær, men den har en højere kompleksitet, end hvad vi før har oplevet. Der bliver ved med at dukke nye smagsnuancer op. Der er smæk på smagen, og kaffen har en rigtig god fylde – samtidig med at transparensen og balancen er bibeholdt.

Kaffen scorer 88 – og den skilte sig straks ud, da jeg smagte den på cupping-bordet.

Vi har handlet kaffen via Cuprima, som har sikret Mutitu en FOB-pris på $ 11,11/kg. 

 

Kenyas kaffehistorie

Kenyas kaffehistorie er lidt omvendt, end vi måske forventer. For faktisk startede dyrkningen af kaffe i Kenya først, efter kaffen havde været en tur i Brasilien. Missionærer tog varianten Bourbon med til Kenya, hvor den først blev plantet og dyrket i området Bura i Taita Hills.

Kenya var på daværende tidspunkt under britisk kolonistyre – og desværre er kaffens begyndelse i Kenya alt andet end fair. Det britiske kolonistyre dikterede, at kaffen kun måtte dyrkes af hvide bosættere. Samtidigt blev det krævet af de indfødte kenyanere, at de skulle stille deres fulde arbejdskraft til rådighed – helt gratis – for de hvide bosættere. Alt sammen som en del af den systematiske undertrykkelse af den farvede, kenyanske befolkning. 

Først efter Mau Mau-oprøret i årene 1952-1960 fik den farvede, kenyanske befolkning lov til at dyrke kaffe – dog stadig under kontrol af det britiske kolonistyre. Al kaffe skulle processeres og sælges centralt.

 

Varianterne SL28 og SL34

Dét, som mange forbinder med kvalitet i kenyanske kaffer, finder vi, når vi dykker lidt ned i varianterne. Her er SL28 og SL34 nok de to mest kendte varianter af kenyansk kaffe, som indtil for nylig stort set kun er set dyrket i Kenya. 

SL-varianterne blev kortlagt og systematiseret af Scott Laboratories. Begge varianter er i familie med Bourbon-varianten, men netop Bourbon er en forholdsvist skrøbelig sort i forhold til tørke, bladrust og coffee berry disease. Derfor satte Scott Laboratories sig for at finde mere modstandsdygtige varianter. Deres arbejde er ikke så åbent, så derfor er der lidt usikkerhed omkring SL-varianternes oprindelse. 

Rygterne beretter, at SL28 oprindeligt blev fundet i Tanzania. Herfra blev den hentet med til Kenya – netop fordi den viste sig at være modstandsdygtig over for tørke. Varianten er ikke fuldt modstandsdygtig over for bladrust og coffee berry disease, men den viste sig at have en exceptionelt god smagsprofil.

 

SL34 har en endnu mere ukendt oprindelse end SL28, og den er formentligt udtryk for en variant, som er udviklet af Scott Laboratories. SL34 har også en exceptionelt god smagsprofil, men den er desværre meget modtagelig over for coffee berry disease.

SL28-varianten er nok den mest succesfulde, da det har vist sig, at varianten kan henstå uden opmærksomhed i længere perioder, hvorefter den med en mindre indsats igen kan levere et godt afkast og høj kvalitet.

Det giver et håb om, at nogle af kaffefarmene, som har været nødt til at lukke de senere år på grund af den lave betaling for kaffe, måske kan vækkes til live igen, hvis SL28-varianten har været dyrket og nu har fået lov til at stå.



Følg os på Instagram