Der florerer en del opslag og artikler om, hvor hårdt kaffebranchen er presset af høje kaffepriser. Men hvis vi sætter tingene i et lidt større perspektiv, så viser tallene et andet billede.
I virkeligheden får kaffefarmerne en historisk lav betaling - og det er kaffebranchens største udfordring.
Artiklen blev bragt første gang i december 2021, hvor kaffepriserne var fordoblet i løbet af et år.
Når kaffens "høje" pris bliver nævnt, så er det ofte med henvisning til, hvordan prisen fordobledes i løbet 2021.
På grafen er stigningen i midten tydelig, men prisen er faldet siden da. Derfor er denne artikel stadig yderst relevant. Underbetaling i kaffebranchen lever stadig i bedste velgående. Det er et af de aspekter, vi arbejder aktivt på at ændre.
Du kan følge kaffepriserne lige her.
Er du nysgerrig på historien om kaffepriserne, kan du sætte dig til rette med en kop kaffe og læse videre. Så får du indsigt i netop dette.
Handlen med kaffe på C Market
Lad os tage et hurtigt kig på, hvad C Market er, så vi bedre kan forstå, hvordan prisen på kaffe fastlægges.
Grønne kaffebønner bliver handlet på C Market-børsen på samme måde som olie handles. Det, der alene bestemmer prisen, er den aktuelle mængde af kaffe, som der er til rådighed på markedet. Jo mere kaffe der er til udbud - desto lavere er prisen.
Der bliver på ingen måde kigget på f.eks. bønnens kvalitet eller kaffefarmernes omkostninger, når denne pris fastlægges.
Omkring 95% af alle grønne kaffebønner handles på C Market.
Når høsten slår fejl
Indflydelse på priserne
Brasilien havde 2021 en rigtig dårlig høst, hvilket er årsagen til, at prisen steg i slutningen af det år. Brasilien er det land, der producerer mest kaffe i verden, så når noget går galt med høsten i Brasilien, så har det en stor indvirkning på hele verdens kaffeindustri.
Brasilien har været ramt af exceptionelle omstændigheder med både ekstrem tørke og kulde på forskellige kritiske tidspunkter af sæsonen.
Det betyder, at der ganske enkelt ikke er blevet høstet nær så mange kaffebær som normalt, og dermed bliver C Market-prisen for kaffe højere.
Kombinationen af tørke og frost har betydet, at en del kaffeplanter ikke har overlevet - eller at de skal bruge flere sæsoner på at blive produktive igen. Samme problem havde man tilbage i 2010-2013 og flere gange tidligere, som man kan se på grafen ovenfor.
Kaffepriserne er
Katastrofalt lave
Lad os lige tage et kig på grafen over kaffeprisernes udvikling med friske øjne. Der gemmer sig nemlig en langt mere katastrofal virkelighed i tallene.
Når vi ser bort fra de udsving, der historisk set har været, så er prisen for kaffe nemlig uændret de seneste 40 år!
Man skal huske på, at når prisen kortvarigt har været højere, så har det også været udtryk for, at den gennemsnitlige kaffefarmer har haft mindre kaffe at sælge. Der er i prisen INGEN udvikling i betaling til kaffefarmere, hvilket er katastrofalt, når man overvejer graden af inflation i samme periode.
Hvis vi sammenligner værdien af $1 i 1975 med værdien i 2021 - så ville du skulle have lige godt $5, for at have samme købekraft i dag. [1] Det betyder, at for bare at have den samme værdi, som kaffen havde i 1976, så skulle gennemsnitsprisen i dag være ca. $6,5/lb.
Så når prisen i skrivende stund, december 2021, er $2,45/lb, kan vi så ikke godt blive enige om, at prisen er historisk lav - og ikke høj?
Hvad er konsekvensen af den systematiske underbetaling?
Den nuværende betaling, som kaffefarmeren får, fastholder dem i fattigdom.
For rigtig mange kaffefarmere er det næsten umuligt at drive en rentabel virksomhed og forsørge sin familie.
Prisen for kaffen er ganske enkelt lavere end omkostningerne ved at dyrke kaffe. Dermed ser vi en stor tendens til, at de små kaffefarmere forsvinder, fordi de ikke længere kan forsørge deres familie. Farmen og kaffefarmerens viden går tabt og bliver ikke givet videre til de nye generationer.
Samtidig bliver kvaliteten af den kaffe, de kan dyrke, ringere og ringere, fordi de ikke kan investere i nye kaffeplanter, udstyr eller vedligehold. Det er en ond spiral, der gør farmerne mindre produktive og dermed med færre kaffebær, som de kan sælge.
For os er det soleklart, at dette er det største problem, vi har i kaffebranchen. Vi har at gøre med et system, der fastholder en systematisk underbetaling af kaffefarmere.
Hvordan løser vi problemet?
Vi skal have ændret systemet. Det giver ikke mening at se på kaffe som en metervare, hvor kun mængden til rådighed bestemmer prisen. Alle kaffer er ikke ens og vi bliver nødt til at differentiere priserne.
Vi skal have leveomkostninger, produktionsomkostninger og kvalitet med i fastsættelsen af prisen. Samtidig skal vi også belønne den individuelle farmers arbejde med bæredygtighed. Vi skal alle være villige til at tage et større ansvar og til at dele risikoen.
Specialty Coffee Transaction Guide er i gang med et fantastisk stykke arbejde med at indsamle data på handel med kaffe. Her tager de netop bl.a. højde for kaffens kvalitet. Det giver os som kafferistere et udgangspunkt for, hvordan vi kan prissætte kaffen sammen med kaffefarmerne.
Hvis vi samtidig går ind i samarbejdet med farmerne med det udgangspunktet, at vi skal vokse sammen - og ikke på bekostning af hinanden - så vil vi hurtigt mærke en udvikling.
Det vil betyde, at kaffe bliver dyrere, end den er i dag. Især hvis vi tager udgangspunkt i supermarkedernes priser. Men det giver ganske enkelt ikke mening, at 400g kaffe kun skal koste 29,95 kr., hvis en kaffefarmer på den anden side af kloden også skal have en fortjeneste.
Gennemsigtighed og ansvarlighed
Vi er også nødt til at sikre, at pengene lander i de rigtige lommer. Den højere betaling skal komme kaffefarmerne til gode, og ikke blot ende i lommen på en mellemmand.
Vi har som kaffeimportører, kafferistere og forbrugere ansvar for at sikre, at vi opfører os ordentligt. Vi må være meget opmærksomme på, at vores forsyningskæde fungerer til alles bedste.
Vi bliver nødt til at åbne op og vise tallene for det, vi gør. Det har vi forsøgt at gøre med vores årlige Transparency Report. Den er ikke perfekt. Der er meget, vi gerne vil gøre endnu bedre, og som vi arbejder hårdt på at udvikle.
Vi bliver også nødt til at acceptere, at alt ikke er optimalt ude på kaffefarmene. Hvordan skulle det kunne være det, når vi ikke betaler dem en pris, som de kan leve af? Hvordan kan vi så forvente, at de eksempelvis kan investere i at være miljømæssigt bæredygtige?
Altså: NEJ - priserne på kaffe er ikke historisk høje. De er historisk lave.
Det er FN’s verdensmål nummer 1 at afskaffe fattigdom. Det er her, vi skal starte, hvis kaffefarmerne skal have en chance for at overleve. Køb hellere lidt mindre kaffe, men sørg for, at den er handlet ordentligt.
Du kan være med til at gøre en forskel ved at spørge din kaffeleverandør om, hvad de har betalt deres kaffefarmer for deres kaffe. Hvis ikke de kan eller vil svare, så ved du nok hvorfor.