Vi er nødt til at tale om kvinderne i kaffebranchen

I april lancerer vi IMPACT No. 03. Det er det nyeste tilføjelse til vores serie af kaffe, som skaber positiv indvirkning i verden. Nr. 03 har adskillige positive impacts, men vi vil gerne tale med dig om en meget specifik én: Den her kaffe er produceret af kvinder.

Lige vilkår og muligheder

Nascentes-projektet

Denne kaffe er fra vores direkte handelspartnere i Brasilien, Sancoffee. I 2021 lancerede de et nyt projekt, som de kalder Nascentes. Det er et projekt ledet af kvinder med det formål at styrke kvinders position i kaffeindustrien ved, helt konkret, at støtte de kvindelige producenter i området, Campo das Vertentes.

Nascentes-projektet støtter de lokale kvindelige producenter på mange måder: Udover synlighed og anerkendelse af deres produkt, tilbyder projektet uddannelse og assistance i at forbedre kvaliteten af deres kaffe. Projektet udspringer af ønsket om lige muligheder mellem mænd og kvinder i kaffebranchen.

Manglende anerkendelse og økonomi

Hvorfor er det overhovedet vigtigt?

Ifølge en rapport fra International Coffee Organization udgør kvinder 70% af arbejdet i kaffeproduktionen. Samtidig angiver rapporten, at kun 20-30% af kaffefarme drives af kvinder, og at kvinder fra branchen har "systematisk lavere adgang til ressourcer, såsom jord, bankkredit og information, end mænd."

Disse uligheder resulterer ikke kun i manglende anerkendelse af deres arbejde og deres produkt, men har også en økonomisk omkostning. På grund af forskellen i adgang til ressourcer er indtægten for kvindedrevne husholdninger markant lavere end for manddrevne – helt op til 44% lavere.

3 vigtige pointer

Lighed gør en forskel

I Danmark kan man nemt begynde at føle, at mænd og kvinder er lige. Det er vi ikke helt, men vi er godt på vej. Når man udvider horisonten, opdager man dog hurtigt, at ulighed i en stor del af verden har alvorlige konsekvenser.

Her er 3 grunde til, at lighed betyder noget:

  • Lighed reducerer fattigdom: Det her er vores grundsten. At leve med og passe på børn og husholdning tilfalder ofte kvinderne, hvilket er en del af årsagen til det store fattigdomsspænd mellem mænd og kvinder.
  • Lighed kan reducere vold: Ifølge World Economic Forum fører højere niveau af indkomstulighed og "koncentreret ulempe" til vold i afgrænsede områder. At reducere uligheden i indkomst kan altså reducere vold.
  • Lighed betyder noget for menneskerettigheder: Menneskerettighedserklæringen fastslår, at "Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder." I stræben efter en verden med menneskerettigheder som et løfte er lighed en basis!

Hvordan går man på pension, uden pension?

Hvad så, når man bliver gammel?

Pension i Brasilien er et meget konkret eksempel på konsekvenserne af ulighed. Noget som Ana Claudia - en af de ledende kvinder bag Nascentes - har fremhævet om projektet.

Brasilien har et ret godt fungerende offentligt pensionsystem, hvor man kan opnå ret til en pensionsydelse baseret på ens deltagelse på arbejdsmarkedet. Brasilien er opmærksom på uligheden mellem mænd og kvinder, så derfor skal kvinder bidrage med en kortere tidsramme end mænd.
Det betyder, at en kvinde kan gå på pension med en betalt pensionsordning, når de har arbejdet og betalt skat i 30 år. Hvis de er over 60, sænkes det til 15 år. Det er egentlig alt sammen godt og tilbyder ret gode muligheder. Så hvorfor er pension stadig et problem i kaffebranchen?

De fleste kaffefarmere er registreret som et personligt selskab i mandens navn. Derfor registreres al indkomsten til ham, selvom en stor del af arbejdet udføres af konen. Fordi kvinderne ikke er registreret og ikke har en officiel indkomst, betaler de ikke skat i deres eget navn og tjener derfor ikke adgang til pensionsystemet.
Hvis kvinderne af en eller anden grund splittes fra deres mand, eller hvis han dør før dem, står de tilbage uden adgang til eller indtjening fra pensionsystemet.

Dette er en af grundene til, at Nacentes-projektet er vigtigt i Brasilien og et meget konkret eksempel på, hvorfor vi skal støtte de kvindelige kaffeproducenter.

Hun vil være med til at bane vejen for kvinder

Mød Luiza

En af kvinderne i projektet er Luiza, der kun er 25 år gammel og uddannet læge. Hun blev introduceret til kaffeproduktion af sin far, og efter hans død overtog hun, hendes mor og hendes søster virksomheden, selvom de alle havde en anden uddannelsesbaggrund.

Luiza er en ambitiøs kaffeproducent og vil gerne fremvise sin kaffe internationalt. Som kvinde i en mandsdomineret verden er det ikke altid et let mål:

Being a woman in a male-dominated industry presents challenges, especially in dealing with suppliers and producers from different generations. I believe in promoting women's roles in coffee growing, emphasizing the quality of our work. The Nascentes project caught my interest as it amplifies the impact of women in both production and leadership, addressing the gender disparity prevalent in agribusiness.

Luiza, Nascentes-medlem

hovedet på sømmet

Det her er grunden til, at IMPACT No. 03 er så vigtig for os

At støtte kvinder og deres forhold i branchen er en indvirkning, vi ønsker at være en drivkraft bag. Og hver eneste dråbe tæller, hvis vi skal puste liv i den vigtige agenda, som Nascentes har sat på dagsordenen. Derfor er dette vores hovedfokus for IMPACT No. 03. Kaffen kommer fra Sancoffee, vores veletablerede direkte handelspartner, og er derfor også B Corp, direkte handlet og CO2-neutral. Det er en kaffe, der på mange forskellige måder efterlader et positivt aftryk på både mennesker og planeten.

Det er næsten selvsagt, siden kaffen kommer fra Sancoffee, men IMPACT No. 03 er en super lækker kaffe. Det er en natural kaffe med den klassiske nøddesmag fra brasiliansk kaffe. Den vil efterlade dig med noter af hasselnød, tørrede figner og mælkechokolade.

Forsæt med at læse