Nærbillede af et grønt blad.

Dilemmaet vi ikke taler om

Certificeret Økologi

Vores Head Of Coffee Lindy, der dufter til grønne kaffebønner i tørrestadiet.

Jeg har tidligere delt mine bekymringer om certificeret økologisk kaffe, men jeg vil gerne dele nogle indsigter direkte fra de kaffebønder, jeg besøgte i Honduras tidligere i år.

Lad mig starte med at sige, at dyrkning af kaffe med minimal miljøpåvirkning altid har været vores mål hos CleverCoffee. Det samme gælder for vores partnere hos Cafesmo i Honduras. Økologisk dyrkning er en fremragende måde at minimere produktionspåvirkningen på miljøet omkring gårdene.

Men der er et betydeligt problem, som vi skal adressere: Certificeringen.

Billede af kaffeproducenter med grønne bønner i tørrestadiet.

Dedikerede kaffebønder

Jeg har aldrig mødt så dedikerede mennesker som kaffebønderne i Honduras. På trods af, at de har så lidt, er de ivrige efter at lære og forbedre deres balance med naturen.

Den kaffe, de dyrker, er ikke kun økologisk, men også groet som skovlandbrug. De bekymrer sig om deres udbytte og kvalitet samt biodiversitet, jordpåvirkning og vandkvalitet.

Deres dedikation er bemærkelsesværdig, især når man tænker på, at deres indkomst knap nok dækker produktionsomkostningerne og er langt fra, hvad en illegal immigrant kan tjene i USA. Faktisk kan en illegal immigrant i USA tjene 3-4 gange så meget som en almindelig kaffebonde i Honduras.

Hvorfor fortsætter de?

De fortsætter, fordi de er afhængige af et balanceret, fungerende nærmiljø og forstår de langsigtede påvirkninger af deres omgivelser. De tager et stort ansvar for at mindske virkningerne af klimaforandringerne, som vores livsstil har forårsaget.

Det vi ikke taler om

Certificeringsudfordringen

Certificerede økologiske kooperativer og kaffebønder står over for en massiv administrativ byrde for at dokumentere, at de opfylder alle krav. De skal kontinuerligt udføre tests, betale for laboratorieresultater og være forberedt på uanmeldte revisioner. Derudover skal de betale et gebyr for certificeringen. For et lille kooperativ som Cafesmo er dette en omfattende post, der kræver mere end en fuldtidsansat og koster flere tusinde dollars om året.

Men er det ikke det værd, fordi de får højere betalinger for deres kaffe? Desværre er det ikke så enkelt. Selvom al deres kaffe er certificeret økologisk, sælges kun omkring 10% som sådan. Dette mønster kan ses i hele kaffeindustrien, som man kan læse i Columbia Universitys 2021-rapport "Responsible Coffee Sourcing: Towards a Living Income for Producers". Her konkluderer forskerne, at mindre end 50% af certificeret økologisk kaffe sælges som certificeret.

Der er en efterspørgsel på certificeret økologisk kaffe, men der er en modvilje mod at betale for det grønne mærke. Ofte sælges kaffen som økologisk dyrket uden certificering, købt fra bønder til lavere priser, hvilket efterlader dem uden dækning for certificeringsomkostningerne. Importører og risterier kræver certificering, men er ikke villige til at betale for det.

I værre tilfælde tilbydes bønderne den højere økologiske betaling, men bliver så bedt om at returnere betalingen til en anden konto. Hvis de nægter, får de ikke lov til at sælge deres kaffe.

Mand ved hvid bil i landskab ved kaffe origin.

Økolonomi

De økonomiske realiteter

Fairtrade’s minimumbetaling for økologiske kaffe er kun $0,88 mere per kilo end ikke-økologisk kaffe. Når man tænker på, at kaffepriserne næsten ikke er steget de sidste 45 år, og at denne ekstra betaling kun gælder for 10-50% af den solgte kaffe, er certificeringens værdi betydeligt reduceret for bønderne.

Hvem drager fordel?

Hvem drager fordel af certificeringen, og hvordan kan vi gøre det arbejdet værd for bønderne? Jeg har ikke alle svarene, men jeg kan dele, hvad vi gør. Vores første container med certificeret økologisk kaffe er ved at forlade Honduras, og det gør mig glad, at efterspørgslen efter IMPACT No. 02 er vokset til det punkt, hvor vi nu kan importere en fuld container. Det betyder, at vi går fra at købe fra 16 småbønder til omkring 80 småbønder, som nu vil modtage ekstra betalinger for deres kaffe.

Overblik over FOB prisberegning for kaffen IMPACT No. 02

Sådan betaler CleverCoffee

Prisfordeling for IMPACT No. 02

$6,50/kg FOB: Den totale pris, CleverCoffee betalte for IMPACT No. 02.

  • $0,82: Til eksportøren (formaling, pakning, grain pro-poser, lageropbevaring, administrationsgebyr, transport fra facilitet til havn osv.)
  • $1,16: Til Cafesmo (lokal transport, tørring, udvælgelse, lageropbevaring, kvalitetskontrol, prøveforsendelse, økologisk certificering + administration, Cafesmo medarbejderlønninger osv.)
  • $0,44: Til finansiering
  • $4,08: “Farmgate-prisen” (beløb, der går til landmanden og hans medarbejdere)
Vores Head Of Coffee Lindy i samtale med to mænd på en origin trip.

Fremtidsudsigter

De udfordringer, kaffebønder står over for i forbindelse med at opnå og opretholde økologisk certificering, er betydelige. På trods af deres dedikation til bæredygtige landbrugspraksis og deres afgørende rolle i at bevare miljøet, er de økonomiske afkast ofte ikke tilstrækkelige til at retfærdiggøre de betydelige anstrengelser og omkostninger. Denne realitet underminerer værdien af certificeringen for dem, der har mest brug for den.

Større konsekvenser

De større konsekvenser af denne situation er foruroligende. Hvis certificeringssystemet fortsætter med at pålægge bønderne uforholdsmæssige byrder uden tilstrækkelig kompensation, risikerer det at afskrække bæredygtige praksis. Man må sætte spørgsmålstegn ved integriteten og formålet med økologisk certificering, når kun en brøkdel af certificeret kaffe sælges som sådan, og når hele byrden og risikoen ligger hos farmeren. Denne situation kan forværre fattigdomscyklussen blandt småbønder og hæmme globale bestræbelser på at fremme bæredygtigt landbrug.

stregtegning kaffeplante

Mit bud på en bedre løsning

Hvad kan vi gøre anderledes?

Økologisk landbrug er fantastisk – under de rette omstændigheder. Men vi skal sikre, at vi ikke udnytter nogen for at tilfredsstille vores egen samvittighed. Når du leder efter en ny leverandør af økologisk kaffe, anbefaler vi, at du overvejer følgende:

  • Køb direkte: Når det er muligt, køb kaffe fra risterier, der importerer direkte fra bønderne. Dette kan hjælpe med at sikre, at flere af dine penge går direkte til producenterne.

  • Opfordre til transparens: Opfordre dine yndlingskafferisterier til at være gennemsigtige om deres sourcing-praksis og de priser, de betaler for certificeret økologisk kaffe.

  • Vær villig til at betale mere: Forstå, at højere priser for certificeret økologisk kaffe kan betyde mere retfærdig kompensation for bønderne. Overvej dette som en investering i bæredygtigt landbrug og velfærden i landbrugssamfundene.
Lindy Brogaard, Heaf of Coffee og partner i CleverCoffee

Skrevet af Lindy Brogaard

Head of Coffee
CleverCoffee

Forsæt med at læse