Kaffepriserne stiger eksplosivt

... de gode og de dårlige nyheder.

Prisen på kaffe har lige ramt sit højeste punkt i 47 år

Vi har længe været fortalere for, at kaffefarmere skal have mere i betaling for deres kaffe. Men der er udfordringer på tværs af industrien, når sådan en stigning sker på blot et år.

Problemet er ikke, at prisen på kaffe er steget med 70%. Problemet er nærmere, at prisen i det lange perspektiv ikke er steget i 50 år og at denne prisstigning kommer på så kort tid. Markedet ikke har haft tid til at justere sig.

Desværre så kan vi nok også godt forvente, at priserne kommer til at falde igen så kaffefarmere verden over igen må drive underskudsforretning. 

Så hvad er det, der foregår? Og hvordan kommer det til at påvirke kaffefarmere, kafferisterier og kaffedrikkere?

Fire årsager til den pludselige prisstigning

  1. Klimaforandringer skaber problemer med varme, tørke og ustabilt klima. Det skaber usikkerhed omkring næste års høst i særligt Brasilien og Vietnam, som er verdens største producenter af kaffe. Mange eksperter spår at næste års høst kommer til at blive historisk dårlig.

  2. Måske ved du, at har EU vedtaget en ny lov, der skal sikre at produkter (som eksempelvis kaffe) ikke har medført skovrydning. Loven - EUDR hedder den - skulle have trådt i kraft i begyndelsen af 2025, men er blevet udskudt med mindst et år. Usikkerheden om hvornår og hvilken konsekvens den kommende EUDR-forordning kommer til at have, får prisen til at stige yderligere. Samtidig har der været en hamstring af kaffe forud for den kommende lovgivning, som gør, at kaffereserverne er meget lavere end de tidligere har været (26,4% lavere end 2023).

  3. Usikkerhed om adgang til prefinancing hos producenterne, samt stigende renteudgifter (vores samarbejdspartnere melder om renter på nye lån på 15-16%)

  4. Siden 2021 har verdens forbrug af kaffe faktisk været højere end verdens produktion af kaffe. Dette skyldes primært at især de asiatiske markeder vokser markant. Samtidig gør klimaforandringerne de brugbare kaffedyrkningsområder mindre og mindre.

Konsekvenser og fremtidsudsigter

For de farmere, som ikke er blevet påvirket af dårlig høst, er de stigende priser en god ting. De tjener flere penge end de plejer, da de kan få en højere kilopris.

For dem, der pågrund af dårlig høst har mindre kaffe at sælge, betyder det i bedste fald status quo. 

For de små kooperativer betyder det et væsentlig større behov for likviditet til prefinancing (det beløb, som de på forkant skal forudbetale deres farmere, er ifølge vores partner steget 50-60% ift. 2023). Kooperativerne oplever tårnhøje renteudgifter og har vanskeligere ved at få adgang til tage nye lån.

Grøn cirkel med tegnet kaffeplante med bær indeni på hvid baggrund. Illustration til begrebet "land grabbing".

Vi skal også huske på, at selvom at denne prisstigning er høj, så betyder det ikke at kaffefarmerne får en masse flere penge mellem hænderne og at de ikke længere lever i fattigdom. I mange tilfælde vil denne stigning blot betyde, at deres økonomi kommer i balance med den øvrige prisudvikling, vi har set på alle deres omkostninger.

Nogle vil sandsynligvis have et lille overskud, men samtidig har de årtiers efterslæb, som ikke udlignes af en enkelt høst til en højere pris.

Som man kan se på grafen herover, så er kaffepriserne er steget og faldet i korte perioder gennem tiden - men desværre så findes der ingen fortilfæde hvor prisen forblev oppe. Tværtimod, så viser historikken gang på gang at prisen altid falder til sit samme lave niveau igen. Vi kan selvfølgelig håbe på, at det ikke er tilfældet denne gang, men det er nok usandsynligt.

Hvad betyder det for CleverCoffee og vores kunder?

Da de priser vi betaler for kaffe altid ligger væsentlig over markedsprisen, så stiger vores indkøbspriser ikke lige så markant, som hvis vi købte kaffen til markedsprisen. Som det ser ud nu, så er vores indkøbspriser steget 30-40%, hvor imod markedspriserne er steget 70-80%. 

Men en prisstigning på 40% er stadig mærkbar. Vi opererer generelt med mindre maginer end de fleste af vores konkurrenter, så derfor er vi også i mindre grad i stand til at kunne absorbere dele af prisstigningen i vores marginer. Derfor forventer vi også, at vi kommer til at skulle hæve vores priser i 2025 i tråd med den øvrige kaffeindustri.

Der ligger dog en lille mulighed i at kunne minimere prisstigningerne. Nemlig ved at fjerne behovet for, at vores samarbejdspartnere skal låne penge til prefinancing. De kaffekooperativer, som vi samarbejder med, bliver lige nu nødt til at tage lån med tårnhøje renter hos financielle virksomheder og lokale banker.

Kan vi i samarbejde med vores danske partnere og kunder lave en forudbetaling for de kaffer, vi skal indkøbe, så kan kooperativernes mindre udgift til renteomkostninger betyde en lavere pris på kaffe. Farmerne får stadigvæk det samme - de eneste, som vi med denne model går udenom, er de udenlandske banker, som lige nu tager 15-16% i rente. Og det er hvis de overhovedet er villige til at låne. 

Men er der nogen, der kan se en pointe i at forudbetale for noget kaffe, for til gengæld at få det til en lavere pris? Jeg er meget nysgerrig på at høre jeres mening.

Lindy Brogaard, Heaf of Coffee og partner i CleverCoffee

Skrevet af Lindy Brogaard

Head of Coffee
CleverCoffee

Forsæt med at læse