banner med illustration af kaffebønner

Kaffe fra

Colombia

Denne artikel udforsker udviklingen af kaffeproduktionen i Colombia.

Fra dens beskedne begyndelse til dens nuværende rolle med eksport af højkvalitets specialty kaffe globalt. Derudover dykker vi ned i de forskellige regioner, hvor kaffe dyrkes, og fremhæver deres karakteristiske træk og bidrag til Colombias kaffeproduktion.

stregtegning omrids af colombia

En rejse gennem historie og geografisk diversitet

Kaffe i Colombia

Colombia har en rig historie og et unik geografisk landskab, der bidrager til dens prominens inden for specialkaffeindustrien, idet landet er verdens største producent af vasket arabisk kaffe.

Alt dette skyldes det specifikke terroir i Colombia med masser af regn, hvilket betyder, at kaffefarmerne må være kreative, når det kommer til tørreprocessen.

Colombiansk kaffe

Historiske fodspor

Kaffedyrkning kom til Colombia i begyndelsen af det 18. århundrede, bragt af jesuittiske munke til de områder, der i dag kaldes Colombia.

Den første skriftlige optegnelse af kaffe i regionen stammer fra 1730'erne, og den koffeinholdige drik vandt hurtigt popularitet. Kaffeeksporten begyndte i 1835, og ved slutningen af det 19. århundrede blev kaffe Colombias vigtigste udenlandske eksport, hvilket genererede betydelige regeringsindtægter.

Kaffeindustrien stod over for udfordringer i perioder med svingende priser, konflikter og økonomisk ustabilitet. Ikke desto mindre kom den sig efter Første Verdenskrig og spillede en afgørende rolle i Colombias økonomiske vækst. Etableringen af Federación Nacional de Cafeteros de Colombia (FNC) i 1927 markerede et vendepunkt og førte til videnskabelig forskning, udvikling af infrastruktur og økonomisk støtte til kaffedyrkere.

stregtegning af bjerge

Fra stejle bjergsider til sletter

Geografisk diversitet

Colombias geografiske træk bidrager til landets karakteristiske forhold for specialkaffedyrkning. Andesbjergene dominerer landskabet. Specifikke regioner er kendt for at producere kaffe af høj kvalitet på grund af deres høje højder, frugtbare vulkanske jorde og vådt klima.

Colombias kafferegioner har to høstperioder, på forskellige tidspunkter af året afhængigt af deres geografiske placering. Dette betyder, at Colombia i princippet producerer kaffe året rundt.

De nordlige og østlige regioner har deres primære høst fra september til december med en sekundær høst, kendt som mitaca, i april til maj.

I modsætning hertil foretager de centrale og sydvestlige regioner deres primære høst fra marts til juni og en mitaca i oktober og november.

To fremtrædende kaffedyrkende regioner i Colombia er Antioquia og Cundinamarca, som vi holder af og dykker dybere ned i, da vi ofte importerer kaffe fra disse områder.

Vores colombianske kaffer

Regioner

Antioquia

Antioquia er Colombias næststørste kaffedyrkende region. Regionen er hjemsted for omkring 79.000 kaffedyrkende familier, der typisk dyrker kaffe sammen med andre afgrøder på små ejendomme.

Med sine højdemetre, der spænder fra 1.300 til 2.200 meter over havets overflade, producerer Antioquia afbalancerede kaffer med frugtagtige aromaer, moderat syreindhold og en medium krop.

Størstedelen af kaffeproduktionen i Antioquia kommer fra små gårde med stejle skråninger. De primære sorter, der dyrkes, er Castillo og Colombia.

Cundinamarca

Cundinamarca, der omgiver Colombias hovedstad, Bogotá, er beliggende på de østlige skråninger af cordilleraen.

Højdemetrene i Cundinamarca går fra 900 til 2.200 meter over havoverfladen.

Kaffedyrkning i Cundinamarca begyndte på store haciendas, men overgik til småbrugere i det 20. århundrede.

De dominerende sorter i Cundinamarca er Castillo og Colombia, og kaffehøstsæsonerne finder sted fra april til juni og fra oktober til december.

stregtegning af kaffeplante

Vores colombianske kaffer

Sorterne

Vi er meget glade for vores kaffe, Misiones Castillo, fra vores direkte handelspartner i Cundinamarca-regionen, Café Misiones. Castillo er navnet på en rustresistent sort udviklet af Cenicáfe for at forbedre kopkvalitet, produktivitet og modstandsdygtighed. Castillo-sorten er højere og kan derfor ikke plantes så tæt, men den er meget produktiv og producerer smukke, store frø.

Det faktum, at den er rustresistent, er vigtigt for landmændene, især efter at landet oplevede store produktionsnedgange på grund af rust fra 2008 til 2011, hvilket reducerede produktionen med over 30%. Dette er en af årsagerne til, at Castillo stadig er en af de vigtigste sorter, der dyrkes i Colombia den dag i dag.

Vores Misiones Castillo er transparent og afbalanceret med noter af multebær, citrus, sukkerrør og chokolade.

Colombiansk kaffe

Resiliens og fremskridt

Selvom kaffens relative betydning for Colombias økonomi er aftaget over tid, forbliver den en afgørende komponent, der skaber beskæftigelsesmuligheder og bidrager til landdistrikternes udvikling.

Næsten al kaffe i Colombia plukkes i hånden på grund af de stejle skråninger, hvilket gør det næsten umuligt at mekanisere høstprocessen.

De små familiebrug høster selv, måske med en hjælpende hånd fra naboer - og så returnerer de tjenesten, når det er den anden vej rundt. De større farme er afhængige af midlertidige arbejdere. Imidlertid oplever mange farmere i disse år det problem, at ikke så mange mennesker finder det attraktivt at arbejde på kaffemarkerne.

Colombiansk kaffe har opnået en fremragende ry i markedet for specialkaffe og er kendt for sin konsistens, velafbalancerede smagsnuancer og forskellige profiler.

Den colombianske kaffeindustri har tilpasset sig ændrede markedskrav ved at udforske økologisk dyrket kaffe og skyggekaffe samt eksperimentere med fermenteringsprocesser før depulping, hvilket giver kaffefarmere mulighed for at få adgang til premiummarkeder og forbedre deres levevilkår.

stregtegning kaffebønner

Colombiansk kaffe

Vejrforandringerne

Colombias landskaber og folk - og dermed colombiansk kaffe - er yderst sårbare over for ændringer i vejr og klima.

Kaffedyrkning er ofte forbundet med skovrydning, forurening af jord og vand, jorderosion og udledning af drivhusgasser. Forhåbentlig findes nøglerne til at forhindre disse fænomener inden for selve industrien og bliver ikke længere taget for givet.

De seneste år er især blevet påvirket af vejrforhold, stigende omkostninger til arbejdskraft og input samt de vedvarende virkninger af den globale pandemi. Dette gør forholdene for kaffeproduktion ekstremt vanskelige.

Colombiansk kaffe

Status

Kaffeerhvervet i Colombia står som et vidnesbyrd om landets historiske, geografiske og kulturelle betydning. Fra sine rødder i det 18. århundrede til sin position som verdens største producent af vasket arabisk kaffe har Colombias kaffeerhverv gennemgået forandringer og stået over for talrige udfordringer.

I dag trives det takket være småbrugernes dedikation og modstandsdygtighed samt støtten fra organisationer som FNC.

Colombiansk kaffes exceptionelle kvalitet og forskelligartede smagsnuancer fortsætter med at begejstre kaffenydere verden over, herunder os. Disse karakteristika sikrer, at colombiansk kaffe forbliver værdsat og elsket.