filterkaffe bliver hældt i kaffekop

Betydningsfulde elementer for at brygge

Fantastisk kaffe

Genveje til at opnå de bedste resultater derhjemme - uden at tømme pengepungen!

Hvor skal man begynde?

Kaffebrygning derhjemme

Kaffebrygning derhjemme kan virke ret komplekst, og det kan være svært at vide, hvor dine penge er bedst brugt. Men hvad skal du egentlig bruge for at brygge verdensklassekaffe derhjemme? Lad os tale om det!

Uanset hvor godt dit udstyr er, vil slutresultatet aldrig være bedre end de råvarer, du bruger. Derfor er det meget vigtigt at bruge den højeste kvalitet af kaffe og vand, når du brygger.

stregtegning kaffebønner

1. Råvarens vigtighed

Kaffebønnerne

Når du vælger en kaffe, skal du vælge en, hvis smag du nyder. Ideelt set bør det være af specialty-kaffe kvalitet og relativt nyristet. Vi nyder typisk vores kaffe ca. 2-8 uger efter ristning. Frisk kaffe vil have mere smag og aroma og færre uønskede smagsnuancer.

Selvom vi foretrækker at drikke lysristet kaffe og anbefaler, at du også gør det, vil disse tips hjælpe dig, uanset hvilken ristningsgrad du foretrækker.

Hvis du er nysgerrig, men ny ud i specialty kaffe vil vi anbefale at du prøver dig frem både når du køber kaffe til hjemmet og på cafeen. Spørg din barista om råd og guidance, og læg mærke til hvilke noter og kaffer du især kan lide. En af de smarte måder, du kan prøve dig frem er ved at købe en taster's pack, hvor du kan prøve kaffe fra forskellige lande og processeringer.

stregtegning vanddråbe

2. En ofte overset variabel

Vandet

Vand er en ofte overset, men meget vigtig faktor, når det kommer til kaffebrygning. Det er vigtigt for at maksimere smagen af din kaffe og levetiden for dit udstyr. Vi anbefaler brug af blødt filtreret vand med omkring 50 ppm opløste faste stoffer, men det kan være ret svært at få fat i, afhængigt af hvor du befinder dig i verden.

Den bedste mulighed er et indbygget high-end vandfiltreringssystem som Pentair Everpure Claris Prime 2000. Disse er dog normalt ret dyre, og de skal installeres direkte til vandhovedet.

Hvis du ikke har adgang til et high-end vandfiltreringssystem, er en vandfilter som BWT Aqualizer et godt alternativ. Selvom de ikke er lige så effektive som indbyggede løsninger, vil de fleste vandfiltre gøre en god job med at fjerne kalk og andre uønskede smagsstoffer, hvilket vil forbedre kaffens smag.

Den nemmeste måde at få godt brygningsvand af høj kvalitet er at købe flasker med blødt mineralvand. Selvom det ikke er den mest miljøvenlige løsning, er det den mest praktiske og velsmagende mulighed, når du ikke har adgang til et vandfiltreringssystem.

I EU er producenter forpligtet til at oplyse mineralindholdet på flasken, så du bør lede efter vand med lavt mineralindhold. Generelt anbefaler vi, at du holder dig væk fra dyre flasker.

stregtegning håndkværn

3. Det vigtigste udstyr

Kværnen

Det vigtigste udstyr er kværnen. Hvordan kaffebønnerne kværnes, vil gøre en kæmpe forskel for balancen, gennemsigtigheden og klarheden i den færdige bryg.

Dette er også, hvor du bør investere størstedelen af dine penge. Selvom du bestemt ikke behøver at købe det dyreste udstyr, anbefaler vi, at du investerer lidt penge for at få det bedste ud af din kaffe.

Vigtigst af alt, hold dig væk fra knivkværne. De gør ikke et godt job med at kværne din kaffe. For slet ikke at tale om, hvor høje og frustrerende de er at bruge!

I stedet bør du købe en kværn: en type kværn, der skærer og knuser bønnerne mellem to metal- eller keramiske knive.

Et glimrende sted at starte er med Wilfa Svart Aroma - en fremragende konisk kværn til begyndere. Den maler bønnerne i en relativt ensartet størrelse og vil gøre din kaffe smage meget bedre end kaffe malet med en knivkværn eller forudmalet kaffe.

Hvis du har lidt flere penge at bruge, anbefaler vi Comandante C40 håndkværnen eller Wilfa Uniform flad kværn.

stregtegning kaffevægt

4. Opnå konsistente resultater

Vægten

For at lave god kaffe konsekvent derhjemme er det nødvendigt at kunne genskabe de lækre bryg hver gang.

Den nemmeste måde at gøre det på er med en vægt. En vægt gør det nemt at få den rette mængde kaffe og vand hver gang og at afprøve opskrifter fra dine foretrukne risterier og caféer.

En digital køkkenvægt sammen med timeren på din telefon fungerer fint. Dog er dedikerede kaffevægte mere præcise og har indbyggede timere. En vægt som Timemore Black Mirror er en god investering på lang sigt.

stregtegning filterbrygger

Hario V60? Kalita Wave?

Bryggeren

Forskellige bryggere og papirfiltre giver kaffen en lidt anderledes smag, men vi anbefaler at holde dig til de grundlæggende. De er afprøvede og testede, og du vil kunne finde masser af vejledninger og opskrifter til at brygge med dem.

En Kalita Wave 185 eller en Hario V60 er gode muligheder, når du begynder. Vi har brygningsvejledninger til begge bryggere.

Find dem her: Kalita 185 Brew Guide og Hario V60 Brew Guide

Et startkit fra Hario er et godt og prisvenligt sted at begynde med et par ekstra nødvendigheder for at komme i gang. Find det her: Hario V60 Starter Kit

Hvis du er en ivrig rejsende, er Aeropress A80 et oplagt valg. Den brygger fremragende kaffe i en praktisk og bærbar pakke.

Find bryggeguiden her: Aeropress Brew Guide

stregtegning gooseneck kedel

Opvarmning og hældeteknik

Kedlen

Endelig skal du bruge en måde at opvarme og hælde vand på. Selvom en gooseneck kedel er ideel, fungerer en almindelig kedel også fint, så længe du kan hælde vandet relativt langsomt og kontrolleret.

En gooseneck kedel giver dig mere kontrol over hældningshastigheden og mønsteret, men den er ikke nødvendig. Vi kan lide Bonavita Gooseneck Kettle.

Hvis du virkelig vil tage det alvorligt, kan en temperaturstyret gooseneck kedel være en værdifuld investering. Den forbedrer konsistensen i dine bryg, fordi du nemmere kan genskabe hældningerne. Lige så vigtigt gør det brygningen af pour-over-kaffe til en meget mere behagelig oplevelse.

Temperaturkontrol er ikke afgørende for den gennemsnitlige hjemmebrygger, men det kan være et nyttigt værktøj for den mere erfarne bruger.

Forsæt med at læse