kaffebær på kaffetræ

Kaffe udleder mere CO2 end du tror...

... men sådan behøver det ikke at være.

Læs hvordan vi reducerede CO2-udledningen på vores kaffe med +90%

hvide skyer på blå himmel

SÅDAN GJORDE VI:

Net-zero kaffe

Er din virksomhed seriøs omkring ansvarlighed og grøn omstilling, så arbejder I helt sikkert på at reducere jeres klimaaftryk. 

Her er der rigtig meget sparet ved at skifte til en ansvarlig og CO2-neutral kaffe.

Vores kaffe IMPACT No. 01 er ikke bare CO2-neutral. Den lever op til standarden for net-zero med en CO2-reduktion på +90%.

Vi hjalp vores kunde med at spare +100 ton CO2 de første seks måneder – blot ved at skifte kaffe.
landskab med kaffetræer og bjerge

Verificeret af FORCE Technology

GTS-instituttet FORCE Technology har gennemgået og verificeret vores mange datasæt, så vi - og dem, der køber og nyder IMPACT No. 01 - med ro i maven véd, at kaffen er verificeret CO2-neutral efter Net-Zero Standarden.

oversigt over co2-udledning på kaffe

Forskellen er stor

10,19 kg vs. 0,38 kg

Dét er forskellen på CO2-udledningen på en sammenlignelig konventionel kaffe og så CO2-udledningen fra IMPACT NO. 01.

Eller sagt med andre ord: IMPACT No. 01 udleder 3,8% CO2 ift. konventionel kaffe pr. kilo ristet og leveret kaffe.

Net-zero dikterer, at ved CO2 neutralitet må max 10% af udledningen være kompenseret, og dén grænse er IMPACT No. 01 langt under.

illustration af tåget skov

Det er for let at blive CO2-neutral

Her er den lette opskrift

Det er muligvis lidt kontroversielt, men efter vi har arbejdet med at nedbringe vores CO2-udledning siden 2019, tillader vi os alligevel at have en sund skepsis til nogle af de begreber, der omkranser CO2-udledning.

Én af vores holdninger er, at det ER for let at gøre et produkt, en produktion eller i det hele taget en hel virksomhed CO2-neutral:

Opgør blot din CO2e-udledning og køb så CO2e-kvoter for at kompensere. Wupti, nu er du CO2-neutral. Nemt, ik'?!

For CO2-neutral handler kun om, at man i sidste ende af regnskabet går i nul. Det, som du udleder undervejs, kan du "blot" kompensere for ved at plante træer eller andet, som absorberer CO2. Træer er billige, forresten, så det er heller ikke dyrt.

grønne blade

verified offsets

Kompensering med omtanke

Vores CO2-kompensering bliver brugt til en meget bred vifte af projekter over hele verden, som alle har dokumenteret effekt, at de reducerer eller undgår udledning af Co2e.

Projekterne er alle gennem VERRA blevet Verified Carbon Standard-certificeret. Udvalget af projekter er guidet af deres Climate Committee og følger Project Drawdown frameworket.

gule kaffebær på kaffetræ

Net-zero vs. CO2-neutral

Vi tager vores klimapåvirkning seriøst, og vi har gjort en aktiv indsats over flere år for først at nedbringe vores CO2-aftryk på dyrkning, transport, emballage og ristning.

Vi vil nemlig leve op til standarderne for net-zero - og dét er straks lidt mere avanceret:

For at opfylde kravene til net-zero, skal vi først nedbringe min. 90% af CO2e-aftrykket - og dernæst kompenserer vi for dén udledning, vi ikke kan undgå.

Vores opgørelse

Sådan ser rejsen ud

kaffefarmer kaster kaffebønner i luften

Kaffefarmen

Kaffen starter sin rejse mod god smag og CO2-neutralitet på kaffefarmen Fazenda Santa Clara, der er en del af det B Corp-certificerede kooperativ Sancoffee i Brasilien.

Santa Clara’s CO2-negativ-rapport fra konsulentfirmaet “Grön” kan læses her: GRÖN Rapport: Fazenda Santa Clara

Sancoffee har været dedikeret til arbejdet med ansvarlighed siden kooperativet blev etableret i 2000. Som certificeret B Corp arbejder de målrettet med løbende at styrke alle tre bundlinjer; den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

I 2020 målte og kompenserede Sancoffee for første gang sin udledning af CO2 for deres lager og kontor. De blev dermed det første CO2-neutrale kaffekooperativ i Brasilien.

Som et naturligt næste skridt gennemførte Sancoffee en CO2-analyse for to af deres i alt 20 kaffefarme. Resultaterne var inspirerende, idet både den store og den lille farm, man havde valgt, var CO2-negative. Det betyder, at farmene absorberer mere CO2, end de udleder.

I 2022 gik Sancoffee endnu længere og gennemførte en tilsvarende analyse for alle 20 farme. Alle farme er nu dokumenteret og certificeret CO2-negative - heriblandt Fazenda Santa Clara, som IMPACT No. 01 er dyrket på.

Inkluderet i opgørelsen er dyrkning på farmen, forarbejdning af kaffebærrene, emballering i kaffesække og opbevaring af bønnerne hos kooperativet samt transport til skibet.

Dermed opgøres CO2-udledningen på kaffefarmen til 0 kilo.

containerfragtskib sejler på havet

Transport

Vores nuværende (2023) container med IMPACT No.01 bliver sejlet ud fra havnen i Santos over Marokko for at slutte i Hamborg. Herefter kommer containeren på et nyt skib, der sejler til havnen i Aarhus, hvor kaffen bliver losset på paller.

Pallerne transporteres med lastbil til vores risteri i Fillerup, der ligger 26,5 km derfra.

Dette er den mest energi-effektive, men også den mest langsomme måde at transportere kaffe fra produktionslandet Brasilien.

Vi kan altid følge den nøjagtige rute, så vi kan beregne udledningen og derefter kompensere 100% præcist for transporten fra produktionslandet og til vores risteri.

Vi anvender Geodis til at beregne CO2-udledningen ved transport, og dén udgør 0,054 kg Co2 pr. kilo grønne bønner.

Den primære årsag til, at vores udledning er lavere end standardtransport, er, at Sancoffee har inkluderet vejtransport fra farm til lager og til havn i sin absorbering af CO2 på farmniveau.

Kilde
lysristet kaffe frisk fra risteren

Ristning

Vi rister al vores kaffe på vores egen kafferister i vores eget risteri. Det ville være lettere, hurtigere og billigere at leje sig ind hos et stort industriristeri, men vi ønsker at opretholde en ekstrem høj kvalitet i produktionen, og vi ønsker at have kontrol over alle dele af processen.

I 2020 investerede vi i én af verdens mest energieffektive kafferistere, en Loring S15 Falcon. Med en patenteret teknologi til at overføre varmen til de rå kaffebønner, anvender den omkring 20% af dén energi, som vores tidligere, traditionelle tromlerister gjorde. Igen er det  godt for miljøet - og ikke mindst for din og vores pengepung.

Risteprocessen kræver to former for energi; gas og strøm.

Vi anvender LP-gas fra Kosangas og CO2-neutraliseret strøm fra Vindstød. Og ja, vi ved godt, at dén strøm, der kommer ud af vores stikkontakter ikke er mere grøn end andet strøm, men at den er blevet kompenseret, det er et vilkår i et land som Danmark. I hvertfald for nu. Vi har en drøm om at sætte solceller på taget og være selvforsynende med strøm til produktionen - og risteriet i øvrigt - og vi skal nok komme dertil.

Vores udregninger af udledning af CO2 pr. kilo ristet kaffe er baseret på data fra Kosangas og The World LPG Association. Deres data fremhæver, 1 kg LPG under antændelse udleder 1,59 kg vand og 2,93 kg CO2. 

Til ristning af kaffebønnerne anvender vi 0,05 kg gas pr. kilo ristet kaffe. Det medfører en udledning på 0,147 kg CO2 pr. kilo ristet kaffe. Derudover bruger vi 0,009 kg CO2 på elektricitet og 0,0036 kg CO2 på at bønnerne “afgasser” pr. kilo ristet kaffe.

Samlet set er det en udledning på 0,16 kg CO2 pr. kilo ristet kaffe.

Kilde
1 kg kaffepose med impact no. 01

Emballage

Poserne, vi pakker kaffen i, er CO2-kompenserede med Gold Standard Certifications fra vores leverandør Dutch Coffee Pack.

Udover posen består vores CO2-beregning af selve kaffelabelen, som er af samme PE-materiale som kaffeposen, samt fragtlabel, tape og pap-emballering til forsendelse.

I 2020/21 gennemførte vi et omfattende emballage-projekt sammen med rådgivningsfirmaet WorldPerfect. Processen var bl.a. en gennemgang af eksisterende og potentielle emballager, både i forhold til den rent praktiske anvendelse og samtidig en vurdering af CO2-udslippet. Du kan læse mere om vores resultater i vores Emballagestrategi.

Vores emballage udleder 0,167 kilo CO2 pr. kilo ristet kaffe, vi sender.

Kilde
røde postkasser på røde murstensbygning

Levering

Vi benytter udelukkende PostNord til at afhente pakker og paller med kaffe hos os og levere kaffen til dig.

Vi har kunder i hele landet - og i udlandet - så vi har taget udgangspunkt i en gennemsnitlig betragtning med udgangspunkt i, at kaffen bliver transporteret fra vores risteri i Fillerup til København. CO2-beregningen er lavet med Geodis beregner.

Transport fra risteriet til dig i København udleder 0,022 kg Co2 pr. kilo ristet kaffe vi leverer. Da PostNord oplyser, at de har reduceret deres C02-udledning med 73% ift. standard vejtransport ved brug af biodiesel og andre driftsoptimeringer, ender vi med en C02-udledning på 0,00594 kg pr. kilo kaffe, vi transporterer.

Samme regnestykke for en sammenlignelig konventionel kaffe

Konventionel kaffe

Om sammenligningen

En gennemgang af drivhusgasser i en komplet værdikæde er kompliceret. Der findes mange meninger om, hvor meget CO2 kaffe udleder i forskellige stadier. 

Man kan finde kilder med en lavere udledning, og kilder, der påstår at kaffe udleder langt mere.

Når vi sammenligner vores kaffe med en sammenlignelig konventionel kaffe - hvad mener vi så med det?

Se en gennemgang af, hvilke tal vi har baseret vores sammenligning på.

 

På farmen

Der er stor forskel på CO2-udledning fra forskellige typer landbrug. Når vi skal sammenligne vores kaffe med en anden kaffe, så kan vi altså ikke bruge en kaffe fra en helt anden type landbrug.

Derfor er sammenligningen lavet med mesoamerikansk kaffe dyrket monokulturelt, uden skygge. Altså en type produktion som meget ligner produktionen af IMPACT No. 01. 

På farmniveau udleder en sammenlignelig konventionel kaffe således på 9 kg CO2-e pr. kg. grønne bønner.

 

Kilde

Transport

Fra farm til havn via lastbil, fra havn til havn via skib, og fra havn til lager og fra lager til risteri via lastbil. 

I alt udleder den konventionelle kaffe via transport i forbindelse med eksport 0,27 kg CO2 pr. kg. grønne bønner. 

Kilde

Ristning

Når de grønne bønner ankommer til Europa, så skal de ristes.

Konventionelle kafferistere er ikke særligt energi-effektive og anvender naturgas og strøm.

Ifølge The Eco Guide udledninger ristning af kaffe 0,54 kg CO2 pr. kg. kaffe. Det stemmer overens med vores egne målinger fra den gang vi selv brugte en tromlerister.

Kilde

Emballage

Den ristede kaffe pakkes i poser med en label og sendes med posten i en papkasse med tape og en fragtlabel.

I alt bruger vi 37 g plastik og én papkasse på 150 g for at sende ét kilo kaffe. Derfor går vi ud fra et lignende brug for en konventionel kaffe.

Den samlede CO2-udledning er her 166,8 g CO2 pr. kilo kaffe.

I vores tilfælle er kaffeposerne kompenseret fra fabrikanten med Gold Standard Certification - men denne kompensation regner vi ikke med hos den konventionelle kaffe.

KILDE 1 KILDE 2

Forsendelse

Fra risteriet fragtes kaffen ud til forbrugerne.

Til vores udregning er vi gået ud fra en forsendelse fra vores risteri til København. 

Her vil standard fragt med lastbil udlede 0,022 kg CO2 pr. kilo kaffe.

Til vores eksempel har vi udregnet udledningen af af transport med lastbil via Geodis.com

Kilde

Konklusion

Når alle disse poster ligges sammen løber ét enkelt kilo kaffe op i 10,19 kg CO2. 

Det er værd bemærke, at denne udledning kun er fra farmen og til kaffebønnere er fremme ved kunden. 

Herfra vil der være yderligere udledning, når kaffen brygges og man skiller sig af med kaffegrumset. 

 

Til eftertanke

Som nævnt, er der meget stor uenighed om udledningen af CO2 ved kaffe:

Ifølge Nab & Maslin (2020) udleder et kg. kaffe 15,33 kg. CO2

Humbert et. al. (2009) mener det kun er 3,18 kg. CO2

Ifølge 8billiontrees.com er det hele 17 kg. CO2

Til denne sammenligning har vi brugt de kilder, som efter vores overbevisning var mest præcise og mest sammenlignelige med IMPACT No. 01.

Vi holder os løbende opdaterede indenfor feltet og kommer til at justere vores tal fremadrettet, hvis ny forskning fordrer det. 

 

 

person læser CleverCoffees transparency report med en kop kaffe

Gennemsigtighed

Transparency Report

Hvert år udgiver vi en Transparency Report, der giver vores kunder muligheden for at dykke helt ned i vores arbejde med farmerne, i risteriet og hos vores kunder.

Kontakt os

Er du interesseret i at få net-zero kaffe på din arbejdsplads?
Send os en besked, så tager vi en uforpligtende snak.