Kaffe skal være transparent og bæredygtig

For at gøre vores tiltag så overskuelige som muligt, har vi samlet de vigtigste her i rammerne af FNs Verdensmål.

 

I vores arbejde med bæredygtighed og transparens, har vi udarbejdet vores første årlige Transparency Report. Rapporten gør det tydeligt, hvordan vi som virksomhed arbejder mod mere gennemsigtige priser og en mere fair industri.

"Den gode smag kommer ikke kun fra god kaffe"

Hos CleverCoffee arbejder vi hver dag for, at vores kunder kan nyde specialkaffe med den gode smag og med god samvittighed – med alt hvad det indebærer.

 

Lige fra kaffebærret bliver plukket på farmen, til den færdige kaffe bliver serveret, stræber vi efter transparens og bæredygtigheden i alle aspekter.

MÅL 1: AFSKAF FATTIGDOM

Fattigdom defineres ikke kun som mangel på indkomst, der er også begrænset adgang til både uddannelse og andre basale fornødenheder.

 

98% af al kaffe på verdensplan handles ud fra en børspris, der her i 2019 er på samme niveau som 1983. Det viser med al tydelighed, at en gennemsnitlig kaffebonde ikke kan leve af dén betaling, han eller hun modtager for sin fantastiske råvare.

 

Én af måderne, vi som risteri kan gøre en forskel, er ved at sikre os, at kaffebonden får en betaling, der både dækker produktionsomkostningerne og giver en fair margin, der giver plads til udvikling. Samtidig sikrer vi, at medarbejderne på farmen udbetaler en fair løn til sine medarbejdere, og at de er sikret de basale sociale ydelser. Det gør vi blandt andet ved at handle direkte farmene Hacienda Misiones i Colombia og Café Rivense del Chirripó i Costa Rica, hvor vi fastsætter prisen for de grønne bønner i fællesskab. Vi tror på at vokse sammen med bønderne – og ikke på deres bekostning.

 

Mere end 55% af de 9461 kilo grønne bønner, vi har købt i 2019 (jan-okt) er handlet direkte med kaffebonden – resten er handlet, hvor vi har adgang til kaffebonden, men hvor et socialt og miljømæssigt ansvarligt mellemled har hjulpet med logistikken fra farmen til os.

MÅL 8: ANSTÆNDIGE JOBS OG ØKONOMISK VÆKST

Den direkte handel bidrager ikke kun til at mindske fattigdom. Det sikrer samtidig anstændige jobs og økonomisk vækst i hele værdikæden. Vi fokuserer på at skabe en stabil fremtid for de dygtige mennesker, der leverer den gode kaffe, vi er så stolte af at tilbyde til vores kunder.

 

Vores samarbejdspartnere, både dem vi handler hos og dem der serverer vores specialkaffe for deres kunder og gæster, er valgt ud fra samme filosofi. Vi vil være sikre på, at de også formidler fortællingerne om, hvordan vi sammen gør en ekstra indsats for at bedre både miljø og sociale vilkår ved farmene. Det er ganske enkelt essentielt for at sikre en vedvarende produktion af specialkaffe i fremtiden. 

MÅL 12: ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION

Som producent er det naturligt for os at miljøet altid tænkes ind i vores arbejdsgang. Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion er derfor en integreret del af vores hverdag i risteriet.

 

Derfor kommer al vores strøm fra bæredygtig vindenergi, vores vandanlæg til kaffebrygning er de mest miljøvenlige på markedet, og vi søger at benytte genanvendeligt emballage uden at kompromittere kvaliteten af vores kaffe.

 

Én af udfordringerne for kaffefarmen er at balancere udbud og efterspørgsel på de grønne bønner, og dermed undgå spild. Hvis deres høst er større, end det de kan sælge, er de typisk nødt til at smide resten ud – eller sælge med tab. Det forsøger vi at afhjælpe.

 

Eksempelvis har vi opkøbt den forrige høst af de bønner, vi laver vores Misiones kaffe af. Karakteren på disse bønner har ændret sig over tid, og smagen passer nu perfekt til vores populære Simply Good kaffe. Det kan du læse meget mere om på vores blog.

MÅL 17: PARTNERSKABER FOR HANDLING

Vi tror på, at fremdrift kommer, når virksomme mennesker arbejder sammen. Derfor tror vi på samarbejde som en grundsten for udvikling. Samarbejde med kaffebonden, med vores importører og med vores kunder – men også med andre kafferisterier rundt om i verden. Verdensmål 17; Partnerskab for handling beskriver samme filosofi.

 

Vi har ladet tre af vores nuværende fem kaffer registrere ved projektet Transparent Trade Coffee. Det betyder, at en uafhængig projektorganisation har beregnet og dokumenteret, hvor stor en andel af prisen for en pose kaffe, der går direkte tilbage til den pågældende kaffebonde. Vi får desuden en kaffe hjem fra Peru i starten af det nye år, der også vil blive registreret.

 

I løbet af oktober 2019 underskriver vi The Pledge. Det er et løfte om at være transparent, bæredygtig og helt ærlige omkring hvordan vi handler vores kaffer. Dette er lige som Transparent Trade Coffee et projekt, hvor vi sammen med andre ligesindede arbejder mod en mere fair industri.

Vi hylder gennemsigtigheden i handlen med kaffen - klik, læs og bliv klogere