Så blev det tid til en kaffe fra Burundi!

“En af grundene til at jeg elsker kaffe fra Burundi er altså, at de kan noget helt vanvittig med navne. Denne kommer fra et kooperativ, som hedder Ubwiza’bw Ikawa. Det betyder Skønheden ved Kaffe,” fortæller vores Head of Coffee, Lindy Brogaard.

Det er selvfølgelig primært fordi kaffe fra Burundi smager rigtig dejligt, og vi har også flere gange haft kaffe fra Kayanzaprovinsen. Vaskestationen, som denne kaffe kommer fra hedder Ruhororo, og det er herfra det mundrette navn til kaffen kommer fra. Denne kaffe er frugtig som en ægte afrikansk kaffe, men ikke overdrevet syrlig. Den er super sød og fyldig. Den er super sød og fyldig. Den smager af sød chokolade, moscovado sukker og blommer. Smagen er ret kompleks og jeg smager faktisk rigtig mange ting, især som temperaturen ændre sig. Der finder jeg diskrete noter som kirsebær, hyben og kokos.

Når en vasket kaffe ikke bare er en vasket kaffe

Kayanzaprovinsen ligger i den nordlige del af Burundi på grænsen til Rwanda. Miljø- og klimamæssigt minder områderne meget om hinanden, og begge lande dyrker Bourbon som deres klart mest hyppige variant. Vi burde altså opleve, at kaffe fra de to lande også smager meget ens, og der er bestemt også ligheder, men alligevel smager de ret forskellige. Forklaringen herpå er overvejende processeringen. I Burundi arbejder man typisk med det man kalder ‘double-washed processering’, hvor både den tørre og den våde fermentering er længere end normalt.

Det er temmelig nørdet, men pointen er, at Burundi-metoden giver en mere fyldig kaffe. Inspirationen til metoden kommer fra Kenya, hvorimod Rwanda formentlig er mere inspireret af Etiopien.

Specs’ på kaffen

  • Land: Burundi
  • Provins: Kayanza
  • Vaskestation: Ruhororo
  • Varietet: Bourbon
  • Forarbejdning: Fuld vasket (dobbelt)
  • Elevation: 1650-1850 moh
  • Høst: juni-juli  2019
  • Smagsnoter: Sød og kompleks, med en stor mundfylde. Smagsnoter af muscovado sukker, sød chokolade og blommer

Vores nye venner fra Cup-A-Lot har hjulpet os med at få fat i denne kaffe. Det er et nyt samarbejde, og første gang vi handler en kaffe via dem. De handler og tænker lige som os – fuld åbenhed, fokus på samarbejde og at de små farmere skal behandles ordentligt! Denne kaffe er handlet på vaskestationen til en FOB pris på $5,33 pr. kg, hvilket er ca. 2,5 gange over den daværende C-market pris.

I vores Transparency Report har vi skrevet uddybende om, hvad vi gør for bæredygtighed og transparens.

Burundis kaffehistorie

Der er blevet dyrket kaffe i Burundi i mange år, selvom det ikke er det mest kendte kaffeland i verden. Kaffen kom til Burundi i 1920’erne da landet var en Belgisk koloni, og her blev der pålagt, at alle bønder i landet skulle dyrke mindst 50 kaffeplanter på deres land. Efter at landet fik sin uafhængighed i 1962, blev  kaffeproduktionen privatiseret. Det varede kun i ca. 10 år, for da landet i 1972 ændrede sig rent politisk, blev kaffeproduktionen igen statsstyret. I dag er kaffeproduktionen en blanding af privat- og statsejede vaskestationer.

Landet har generelt oplevet mange uroligheder og udfordringer. Borgerkrigen i 1993 gik hårdt ud over landets kaffeproduktion, og i 2011 havde Burundi en af de allerlaveste indkomst pr. indbygger i verden. Det er desværre ofte sammenhængende med stor korruption – de rigeste bliver rigere på bekostning af de fattigste. For at stå stærkere er mange kaffefarmere i dag gået sammen i kooperativer som Ubwiza’bw Ikawa. Kooperativerne er med til at sikre, at den enkelte farmer ikke bliver snydt med eksempelvis vejningen af kaffen. Når de handler sammen har de også bedre muligheder for at sikre en ordentlig betaling. Samtidig er vaskestationen Ruhororo ejet af en sammenslutning af 1308 kaffebønder, hvoraf 472 er kvinder. Det er da ret fedt, ik’?

Kvalitet og kartofler

Et stigende antal af bønderne og vaskestationer arbejder målrettet med at løfte deres kvalitet. På den måde kan de sælge kaffe på baggrund af bønnernes kvalitet i stedet for en kvantitativ betaling til dårlige markedspriser. En af de store kvalitetsmæssige udfordringer som Burundifarmerne oplever er, at de historisk set har været ramt af en defekt man kalder “Potato Taste Defect”. Defekten medfører, at selv en enkelt defekt bønne kan få kaffen til at smage af rå kartofler. Bønderne har arbejdet målrettet med deres sanering af kaffeplanterne, hvor de er meget opmærksomme på at fjerne overmodne bær både fra planterne og fra jorden omkring planterne. Denne indsats har løftet deres kvalitet markant og har gjort, at det er en defekt, som vi sjældent oplever nu til dags.


Relaterede Indlæg