CleverCoffee er B Corp-certificeret - Alle i og omkring CleverCoffee er med til at skabe en bedre verden. Intet mindre!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

Suke Quto | Økologisk kaffe fra Etiopien | CleverCoffee

Favoritten fra Etiopien er tilbage

Hov - har jeg ikke set den kaffe før?

Det har du muligvis, for det er en af vores faste perler. Dette er nemlig den tredje og seneste høst af Suke Quto fra Guji i Etiopien.

Nogle af jer har sikkert allerede smagt de tidligere høste af kaffen, og i kan godt glæde jer til denne udgave. Den er fuldstændig, som kaffe fra Etiopien skal være. Den er både floral og frugtig og med masser af sødme. Vi er helt vilde med Tesfayes arbejde.

Specifikationer

  • Land: Etiopien
  • Region: Guji
  • Vaskestation: Suke Quto
  • Sorter: Kurume, Welicho
  • Processering: Vasket
  • Højde: 1800-2000 moh
  • Plukket: Marts-April 2021
  • Certifikater: Økologisk
  • Smag: Bergamote og fersken


Blockchain-kaffe

I 2020 blev Suke Quto blockchain-dokumenteret. Det betyder, at alle mulige informationer om produktionskæden er tilgængelige. Man kan simpelthen følge med i betaling, mængde osv. for hver eneste transaktion mellem vaskestationen og kaffefarmerne. Det har haft en stor positiv indvirkning på den generelle betaling, som den lille farmer får udbetalt for sin kaffe i Etiopien. Det har ikke været muligt at have samme sporbarhed i denne høst på grund af Covid-19.


Konflikten i Etiopien

Som nogen af jer måske har set i nyhederne, er den politiske situation i Etiopien lige nu meget kritisk. Det er en rigtig svær og kompliceret situation, som rammer ekstra hårdt oven i pandemien. Som det ser ud nu, kan det hele stadigvæk gå i sig selv igen, men vi kan også risikere, at konflikten eskalerer yderligere.

I de områder, hvor der dyrkes kaffe, har kaffehøsten ofte haft en dæmpende effekt på urolighederne. Rigtig mange mennesker er involveret i høsten og har meget travlt i den periode. Størstedelen af urolighederne er koncentreret i områder, hvor der ikke dyrkes kaffe, men Guji-området, hvor denne kaffe kommer fra, har ikke være helt uden påvirkning. En af de største bekymringer i forhold til kaffeproduktionen i 2022 er transporten af kaffe til havnen i Djibouti, da denne foregår gennem nogle af områderne med store uroligheder.


Kender du Etiopiens historie?


Etiopiens historie rækker omkring 3000 år tilbage. Landet blev tidligere kaldt Abessinia, men hed også oprindeligt Etiopien eller Æthiopia. Etiopien og Liberia er de eneste afrikanske lande, som aldrig har været under kolonistyre. Selvom Italien og Storbritannien kæmpede om kolonimagten, endte Etiopien med ikke at blive koloniseret.

Eritreas uafhængighed
Et af landets store konflikter har handlet om Eritrea, som blev en del af Etiopien tilbage i 1950’erne. Det var meget attraktivt for Etiopien, da det betød, at de fik deres egen kystlinje og dermed havn til selv at kunne eksportere til resten af verden.

I 1961 startede Eritreas 30 år lange krig for uafhængighed.
I 1970’erne blev den sidste kejser Haile Selassie væltet og med støtte fra Sovjetunionen startede det etiopiske kommuniststyre.
Perioden med kommuniststyret op igennem 70’erne, 80’erne og 90'erne var en af landets værste. Tiden var præget af stor økonomisk ustabilitet, tårnhøj inflation, korruption og hungersnød. Det vurderes, at op imod 8 millioner mennesker blev ramt af hungersnød og omkring 1 million døde.
I 1991 blev Eritrea en selvstændigt nation og i 1994-1995 fik landet ny grundlov og landets første statsminister og præsident.
Urolighederne omkring Eritrea fortsatte op igennem 90'erne og efter årtusindskiftet har urolighederne i nabolandet Somalia påvirket grænseområderne yderligere.

 


Den nuværende konflikt


Den nuværende konflikt er centreret omkring Tigray-regionen i Etiopien, som grænser op mod Eritrea. Siden 1994 har Etiopien haft et føderalt system, hvor forskellige etniske grupper styrer landets ti regioner. De to parter i konflikten er den etiopiske regering og TPLF (Tigray People’s Liberation Front). Konflikten er har rødder tilbage til Eritreas uafhængighed, er meget kompliceret og har allerede kostet mange menneskeliv.

Hvis du er interesseret, kan du læse mere om konflikten HER

Økologisk kaffe fra Etiopien

Bestil månedens kaffe

Læs meget mere om denne kaffe

 Fantastisk sødme og fylde med den klassiske florale smag som Earl Grey the og fersken.

Find Suke Quto og mange andre kaffebønner fra hele verden på vores webshop.

Find Suke Quto her
Image
Kombucha med CleverCoffee

Nordisk Kombucha x CleverCoffee

Har du smagt denne kaffekombucha?

Den er nemlig lavet på netop Suke Quto fra CleverCoffee og smager fremragende. Du kan finde den lige HER, eller smage den når vi forhåbenligt snart kan åbne vores kaffebar igen.

Besøg Nordisk Kombucha
Image

Lysristet specialkaffe - passer til alle kaffebryggere

Følg os på Instagram