Velkommen til vores nye hjemmeside og webshop. Skulle du opleve en fejl, så giv os endelig besked. Tak for din støtte!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

Sol Naciente

Sierra Nevada - Colombia

Denne måneds kaffe er ganske eksklusiv – og kun for dig som abonnent. 

Vi skal til Colombia denne gang – til et lille og ganske særligt område på skråningen af Sierra Nevada.

Specifikationer

  • land: Colombia
  • farm: Sol Naciente
  • region: Sierra Nevada
  • vaskestation: Grupo Sierra
  • sort: Castillo
  • processering: Vasket
  • højde: 1.700 moh
  • plukket: nov.-dec. 2020
  • smag: Sød og balanceret med smag af røde bær, citrus og chokolade

Grupo Sierra – Sol Naciente 

Denne kaffe kommer fra Sol Naciente, som er en del af kooperativet Grupo Sierra. Alle farmene og selve kooperativet er certificeret økologiske, og de arbejder med bæredygtighed i alle aspekter af det, de gør.

Sol Naciente ligger i Sierra Nevada-området. De lokale indbyggere har i en årrække været ramt af den omfattende borgerkrig, hvor guerillabevægelser har brugt området som deres base.

Guerillagrupperne har brugt produktionen af narkotika som en måde at finansiere deres kampe på – og her har de brugt lokalbefolkningen som slaver i deres produktion. I områder som dette har du reelt kun to mulige afgrøder at dyrke på dit land; kaffe eller ulovlige afgrøder. Det er de eneste planter, som kan gro i området. 

Regeringen har fået bedre kontrol over guerillagrupperne, men det har efterladt lokalbefolkningen med et stort problem. Den har ikke selv haft en reel indtægtskilde. Det har den dog formået at skabe i fællesskab – med hjælp fra regeringen blev det muligt at gøre kaffeproduktionen til løsningen.

Vi synes, det er ret fantastisk, at kaffe på den måde kan være et håb for fremtiden. Det vil vi gerne være en del af, og derfor har vi købt denne kaffe.

Området Sierra Nevada

Sierra Nevada er et unikt område med sin snedækkede bjergtop i 5.800 meters højde – kun 42 km fra havet. Det betyder, at området har en højere fugtighed end de fleste andre områder – og det giver kaffebærrene optimale forhold.

Kaffeplanterne er meget sværttilgængelige i området. Når bjergskråningerne har en hældning på mellem 45 % og 100 %, kræver det virkelig noget af kaffeplukkerne. Ofte er det nødvendigt at være tre kaffeplukkere sammen, fordi der skal to plukkere til at fire den tredje kaffeplukker ned, som så kan håndplukke de modne kaffebær.

Lokalbefolkningen er tæt knyttet til naturen i området og er meget spirituel. I lokalbefolkningen er de beskyttende over for naturen og benytter derfor ingen former for sprøjtemidler eller kunstgødning. De tror på jord, planter og dyrs symbiose, og de er eksperter i at udnytte den sameksistens, hvor kaffeplanterne gror i skygge under andre træer som valnøddetræer og Guamo Santafereno. I nærheden af området dyrkes også bananer, og disse træer bliver også ofte benyttet til at give skygge til kaffeplanterne.

For kaffefarmerne i Sierra Nevada er det en ganske naturlig måde at dyrke kaffe på. De har aldrig brugt sprøjtemidler, så deres økologiske certificering er blot en ekstra gevinst.

Kooperativets beskyttelse

På grund af farmenes små størrelser og deres afsides beliggenhed kan farmerne typisk ikke selv få deres kaffe på markedet. Derfor er de afhængige af mellemmænd eller at være en del af et kooperativ.

Handles kaffen gennem mellemmænd, er der en meget stor risiko for, at kaffefarmeren bliver udnyttet, fordi mellemmændene tager stort set hele overskuddet. I sådan en konstellation ender kun meget lidt i hænderne på kaffefarmeren. 

Af den grund stiger antallet af små kaffefarmere, som går sammen i kooperativer for dermed at komme uden om de korrupte mellemmænd.

Et rent Castillo-lot

Fra kooperativer som dette i Colombia ser vi oftest, at de har svært ved at adskille de forskellige kaffevarianter under processeringen. Derfor er kafferne derfra ofte en blanding af flere forskellige varianter.

Med månedens kaffe er det alligevel lykkedes os at få fingrene i et rent Castillo-lot, som virkelig fremhæver mange af de bedste egenskaber, vi tidligere har oplevet fra netop den variant. Kaffen har en meget behagelig og forholdsvis dyb sødme. Samtidig får den en friskhed og frugtighed fra den lette citrussmag, som netop giver kaffen masser af liv.

Følg os på Instagram