CleverCoffee er B Corp-certificeret - Alle i og omkring CleverCoffee er med til at skabe en bedre verden. Intet mindre!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

La Pradera Tabi | Økologisk kaffe | CleverCoffee

Cremet kaffe med noter af kokos, dadler og toffee. Læs mere om den økologiske kaffefarm, og køb kaffe i høj kvalitet her.

Mød Oscar Daza. Oscar er tredje generation i spidsen for den familieejede kaffefarm La Pradera i Aratoca, Santander, i Colombia. Oscar og hans familie har gjort et fantastisk stykke arbejde med deres Tabi, som I nu skal opleve i denne måneds kaffe. Tabi betyder ”god” på det lokale Guambiano-stammesprog, og det lever denne måneds kaffe i allerhøjeste grad op til.

Kaffen er honey processed, supersød og balanceret med noter af cremet toffee, dadler og kokos.

Specifikationer

  • Land: Colombia
  • Region: Santander
  • Vaskestation og farm: La Pradera
  • Sort: Tabi
  • Processering: Honey
  • Højde: 1700-1900 m.o.h.
  • Plukket: Februar 2021
  • Certificeringer: Økologisk, Bird Friendly
  • Smag: Cremet og sød med smagsnoter af toffee, dadler og kokos

 

Et rigtigt familieforetagende med fire generationer på kaffefarmen

Det hele startede i begyndelsen af 1970’erne, da Héctor Daza indledte arbejdet med at gøre La Pradera til et kaffeparadis. Familien har altid haft respekt for biodiversiteten og fokuseret på, at den bedste kaffe kommer fra en balanceret sameksistens af planter og dyr.

Efter nogle meget udfordrende år i løbet af 1980’erne overtog Oscar ledelsen af kaffefarmen. Det var ikke en let transformation, men ønsket om at passe så godt på naturen som muligt har altid drevet familiens kaffeproduktion. Her valgte Oscar at bruge certificeringer til at understøtte det værdifulde arbejde.

Det betyder, at La Pradera-farmen i dag er økologisk og Bird Friendly-certificeret. Bird Friendly – hvorfor er det interessant? Det skal jeg nok uddybe lige om lidt.

 

 

Tabi-kaffe af høj kvalitet

Først skal vi lige vende kvaliteten, for den er vigtig, og den er høj. Når man som kaffefarmer vælger at have en økologisk certificering, så er man nødt til at træffe nogle kloge og vigtige valg. Farmeren har brug for at sikre en større modstandsdygtighed over for sygdomme, fordi han ikke har det samme forsvarssystem, som han ville have, hvis han brugte sprøjtemidler til at forsvare kaffeplanterne med. 

I et økologisk miljø er det vigtigt at vælge de rigtige kaffevarianter, for med de rigtige og mere modstandsdygtige varianter løber man ikke samme risiko som med mindre modstandsdygtige varianter. Det sker ofte på bekostning af den smagsmæssige kvalitet, men den går familien fra La Pradera ikke på kompromis med.

Familien Daza dyrker en bred vifte af kaffevarianter, og en af de dem er varianten Tabi. Tabi er ikke den mest kendte variant, så hvis du ikke har hørt om den før, er det helt forståeligt. 

Tabi-kaffe er forholdsvis ny og et resultat af mange års research på Cenicafé, Colombias Coffee Research Institute. Man har opnået en høj grad af modstandsdygtighed mod bladrust med en krydsning af varianterne Typica og Timor Hybrid. Timor Hybrid er den eneste naturlige krydsning af Arabica og Robusta. Krydsningen med Typica er et forsøg på at indsamle endnu flere af de fantastiske smagsegenskaber fra Arabica, så de kan overdøve de lidt kedelige smagsnoter fra Robusta.

 

 

Bird Friendly-kaffe 

Og så tilbage til det med fuglevenlig kaffe. I 1900’erne kom der en anbefaling om at fjerne al skyggebeplantning på kaffefarmene for at maksimere kaffeproduktionen. Smithsonian Migratory Bird Center har undersøgt konsekvensen af denne anbefaling. Undersøgelsen viste, at det har en stor og negativ påvirkning af trækfugles muligheder for at overleve deres træk. 

Undersøgelsen viste også, at denne anbefaling ville halvere levetiden på en kaffeplante fra 30 år til 15 år. Samtidig viser alle undersøgelser, at shadegrown coffee giver en bedre biodiversitet, bedre beskyttelse af jordbunden, langt højere absorbering af CO2 og en naturlig modstandsdygtighed overfor sygdomme. Mens bestøvningen af kaffeplanterne bliver højere, bliver kvaliteten af kaffen også højere. 

Smithsonian Migratory Bird Center udviklede på baggrund af deres undersøgelse en certificering for at beskytte trækfuglene – deraf Bird Friendly-certificeringen. Det er i dag det tætteste, vi kommer på en decideret certificering inden for shadegrown coffee. Selvom udgangspunktet er at beskytte fuglelivet, så har shadegrown coffee en langt større positiv indvirkning end blot at beskytte trækfuglene. Derfor er Bird Friendly-certificeringen meget interessant i kaffeverdenen.

Lysristet specialkaffe - passer til alle kaffebryggere

Følg os på Instagram