Velkommen til vores nye hjemmeside og webshop. Skulle du opleve en fejl, så giv os endelig besked. Tak for din støtte!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

La Catarata

En klassiker vi elsker fra en ny høst

La Catarata

August bliver et dejligt gensyn med en af vores absolutte yndlingskaffer. Nu i nyeste høst og med endnu bedre smag end nogensinde før.

La Catarata specifikationer:

  • Land: Costa Rica
  • Region: Chirripó
  • Vaskestation: Café Rivense del Chirripó
  • Sorter: Red Catuaí
  • Processering: Black Honey
  • Højde: 1600 moh
  • Plukket: April 2021
  • Smag: Sød og afbalanceret med noter af kirsebær og figner

 

Samme kaffe, ny høst og bedre smag

Det er nu 3. år i træk, at vi har La Catarata i vores kaffesortiment. Her i 2021 har høsten på alle måder været noget af en udfordring, men hold nu op hvor er det alligevel lykkedes godt. Faktisk vil vi gå så langt som at sige, at dette er den bedste La Catarata-høst, vi endnu har smagt.

Smagsmæssigt minder den en del om 2019-udgaven, men efter vores mening er dette års høst endnu
bedre. Smagen er intens og dyb, men samtidig meget afbalanceret. Især smagen af kirsebær er tydelig, samtidig med at den dybe sødme fra Honey-processeringen bidrager med en rund smag af figner.

For os er dette en helt speciel kaffe. Vi er utroligt glade for det tætte samarbejde med kaffefarmen samt den transparens og dialog, der opstår, når man handler direkte med kaffefarmeren, som det er tilfældet her. 

Derudover er denne kaffe altså også helt speciel, fordi den bare smager uimodståeligt lækkert.

 

Om La Catarata-kaffen

Noget af det, som gør La Catarata helt særlig, er, at kaffebærrene bliver håndplukket, når de har den helt optimale modning. Det er et omstændigt arbejde, som kræver at plukkerne kommer tilbage til de samme planter flere gange for at kunne plukke dem på det helt rigtige tidspunkt.

Efter plukning er kaffen processeret efter en metode kaldet Black Honey. Det betyder ganske enkelt, at bærrets skal bliver fjernet, mens frugtkødet (også kaldet mucilage) er bibeholdt. Mucilage har en gylden farve og er sødt og klistret. Deraf navnet honey processed.

I denne form for processering af bærrene bruges der ikke vand. Bønnerne tørrer i stedet i solen indhyllet i deres eget naturlige sukkerlag, og det bliver de kun bedre af. Black Honey-processerede kaffer er således kendt for deres store sødme, gode mundfylde og smagfulde indtryk. Præcis som vi oplever denne kaffe.

 

La Cataratas 80 års lange historie

Kaffefarmen, hvor La Catarata kommer fra, Café Rivense del Chirripó, blev grundlagt tilbage i 1940’erne. I dag drives farmen i bedste velgående som et rigtigt familieforetagende drevet af Ricardo, hans far Régulo og hans bror Esteban.

Den familieejede farm havde ikke meget medvind fra start, hvor faktorer som lave markedspriser, mangel på information om kaffeproduktion og finansiering på området spillede en stor rolle for familien. Desuden havde familien for nyligt bosat sig i regionen, da de åbnede farmen, og udefrakommende spåede hurtigt projektet til at fejle.

Sådan gik det heldigvis ikke. Familiens hårde arbejde bar frugt, og i 2019 blev en af farmens mikrolots kåret til en 5. plads i Cup of Excellence (COE) Costa Rica – dette var første gang, en kaffe fra Chirripó-regionen endte i COE Top 10.


Miljøvenlig kaffe

Udover at dyrke virkelig god kaffe bliver der også taget stort hensyn til miljøet på farmen. Familien har formået at skabe et bæredygtigt system, hvor reducering af farmens CO2-udledning er i højsædet. På farmen bruges der for eksempel ingen vand til selve processeringen, og dét vand, der bruges, bliver ikke ledt ud i naturen. Da farmen ligger mellem to naturreservater, er det særligt vigtigt, at der bliver passet på vandudledningen her.

Derudover laver familien hvert år jordbundsanalyser for at sikre, at de bruger så lidt gødning som muligt. I stedet for almindelig gødning bruger familien naturlig gødning i form af restprodukterne fra kaffen. På den måde indgår det hele i en cirkulær og naturlig proces.

 

Direct trade 

Hos CleverCoffee handler vi så vidt muligt gerne direkte med kaffefarmerne.

- Hvorfor handle direkte? Spørger du måske.

Fordi farmerne er den vigtigste del af hele kæden fra bønne til kop. Uden deres arbejde vil vi ikke
have mulighederne for at riste de fantastiske kaffer, der finder vej til vores risteri.

Det er derfor også vigtigt for os at sikre, at kaffebonden får den betaling for sit arbejde, som han og hans medarbejdere fortjener – og som de skal bruge for at kunne fortsætte udvikling af disse fantastiske kaffer. Når vi handler og kommunikerer direkte, er vi med til at garantere, at en del af fortjenesten for det hårde arbejde, de udfører på kaffefarmene, går til plukkerne og ejerne af kaffefarmene.

 

Lidt om Costa Rica

Vidste du, at det er ulovligt at dyrke kaffe i Costa Rica, hvis det ikke er 100 % arabica?

Costa Rica er det eneste land i verden, hvor det er decideret ulovligt at dyrke andet end arabica-kaffe. Dette blev fastsat ved lov i 1989, fordi Costa Rica ønskede at sikre sig mod, at der blev plantet kaffesorter af lav kvalitet i landet. På den måde håbede regeringen på at motivere farmerne til at stræbe efter at dyrke kaffe af højeste kvalitet. Det er faktisk lykkedes meget godt. Selvfølgelig er alt kaffe fra Costa Rica ikke lige godt, men generelt er kaffe fra Costa Rica kendt for at være af meget høj kvalitet.

Kaffen gjorde sit indtog i Costa Rica tilbage i 1700-tallet, og i 1829 oversteg indkomsten fra kaffeeksport den indkomst, som landet havde fra tobak og sukkerrør. Regeringen fik således øjnene op for potentialet og begyndte at uddele gratis jord til farmere, så de kunne dyrke kaffe. Det fik selvsagt produktionen til at eksplodere.

I starten eksporterede Costa Rica sin kaffe til Chile og Panama, hvorfra kaffen blev solgt under navnet Café Chileno de Valparaíso. Kaffen blev herefter primært solgt til Storbritannien, som med tiden begyndte at købe kaffen direkte fra Costa Rica i stedet.

Eksporten af kaffe har været med til at sikre landet en “rig” mellemklasse, som gør, at levestandarden generelt er bedre i Costa Rica end i de lande, som ligger omkring Costa Rica. 

Det ses blandt andet ved, at der ikke har været nogen form for borgerkrig i landet siden 1948. Det betyder også, at landet ikke har noget samlet militær længere. I stedet er der små, selvstændige enheder, som sikrer overholdelsen af lovgivningen. 

Det budget, der tidligere blev brugt på at drive militæret, blev og bliver stadig omfordelt til at fremme uddannelse og kultur i landet. Dette har haft en stor indvirkning på den højere levestandard og det generelt højere uddannelsesniveau, som vi ser i Costa Rica i dag.

Lysristet specialkaffe - passer til alle kaffebryggere

Følg os på Instagram