Velkommen til vores nye hjemmeside og webshop. Skulle du opleve en fejl, så giv os endelig besked. Tak for din støtte!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

Kaffegrums, klima og bæredygtighed

Læs meget mere om

Forord af Søren Stochholm, partner og projektleder, Worldperfect


I forbindelse med det projetket  Grøn Cirkulær Omstilling for SMV’er (GCO) har vi i Worldperfect haft fornøjelsen af at arbejde sammen med CleverCoffee. Titlen for projektet er faktisk lidt misvisende, for CleverCoffee er allerede meget langt i omstillingen.

I projektets første del  havde vi i samarbejde fokus på hvordan man vælger emballage, hvad er den bedste løsning både for kaffe og miljøet, hvad vi fandt ud af kan du læse her.

Projektets andet fokus var på at finde en bedre udnyttelse af kaffegrums, nu vi ved, at et sted mellem 90 og 99% af energien og næringsstofferne fortsat er tilbage i grumsen efter brygning. Desværre er kaffegrums ikke en del af BBV, så vi har ikke i dette projekt kunne beregne præcise tal på dette. Til gengæld er der kommet en masse anden god viden, som vi her kan dele.

 

Start med det rette produkt 

Gennem de seneste år har der været et stigende fokus på kaffegrums i forbindelse med grøn omstilling. Det er egentlig lidt paradoksalt, for langt størstedelen af klimabelastningen ligger i produktionen, altså inden kaffen bliver til grums.

Artiklen vi linker til her belyser netop dette. For kaffeelskere er det selvfølgelig ikke så good news, men the good news kommer så i, at man kan ændre produktionsmetoderne til mere bæredygtig produktion, og så er det langt bedre. Noget, som Clever Coffee er meget bevidst om i deres produkt bl.a. bruger de verdens mest miljøvenlige kafferister en Loring S15 Falcon. 

Er du nysgerrig på vores rister? Så hør og se hvordan Head of Coffee Lindy Brogaard arbejder med risteren her.

Figuren nedenfor viser den mulige reduktion efter skiftet produktionsmetode indenfor kaffebranchen.

Grafen kommer fra denne artikel.


Med andre ord, når man taler så meget om kaffegrums, er det selvfølgelig en god opmærksomhed at have, men vælg i første omgang bæredygtigt produceret kaffe. Her er Clever Coffee et rigtigt godt sted at gå hen.

 

Fra affald til ressource 

Når vi så taler om kaffegrums, så har der som sagt de seneste år været et enormt fokus på alternative og bedre måder for anvendelse eller afskaffelse. Netop fordi der er kommet mere fokus på, at der er masser af gode og vigtige næringsstoffer og energi tilbage i kaffegrumsen efter brygning. Kun omkring 1 % af kaffen udnyttes, når du brygger en kop kaffe. Det MÅ vi kunne gøre bedre.

Før vi går videre, er det relevant at introducere affaldshierarkiet.

Kort sagt handler det om at undgå at lave affald først og fremmest, dernæst genbruge så meget som muligt, derefter genanvende, så nyttiggøre og bortskaffe/smide væk, hvilket forudsætter at “væk” findes, og det gør det ikke. Skaldespanden bliver tømt, og indholdet forsvinder ikke op i den blå luft.

Affaldsforebyggelse. For kaffegrums er den første nærmest irrelevant. Jeg kan ikke anbefale nogen at drikke mindre kaffe. Når nogen spørger “Vil du have mere kaffe?”, så bør man altid sige ja. Derimod er det selvfølgelig relevant at sørge for, at man aldrig smider brygget kaffe ud, for så var grumsen jo helt unødvendig, så første punkt er ikke helt irrelevant, men kan give os vores første råd: Smid ikke allerede brygget kaffe ud. Drik det med en ven, eller stil i køleskabet og lav iskaffe senere. Mere kaffe? Ja tak.

Til gengæld er første punkt yderst relevant, hvis du i første omgang slet ikke betragter dit kaffegrums som affald.

Forberedelse til genbrug/genanvendelse. Vi kan ikke anbefale at genbruge kaffegrums i klassisk forstand. Kaffe brygget på brugt kaffegrums fungerer ikke specielt godt. Dog bruger vores gode venner og samarbejdspartnere Nordisk Kombucha faktisk cirka 15 % genbrugt kaffegrums i deres produktion af kaffekombuchaen - det er ret sejt! 


Kaffekombuchaen er brygget på cirka 15 % genanvendt kaffegrums, har du smagt den? Ellers kan den købes i vores kaffebar (Universitetsbyen 14, 8000 Aarhus C). 

Du kan godt genbruge kaffefiltret, eller du kan købe et flergangsfilter, hvis du er helt bonus pater zero waster.

En særlig form for direkte genbrug, nemlig repurposing, kan dog godt anbefales, og her er der en række muligheder. Du kan f.eks. gro dine egne svampe i dit eget kaffegrums, og her kan du faktisk købe et kit lige her. Hvis du er vild med f.eks. østershatte, er det jo næsten dumt ikke at gøre det, og det er også sjovt at følge med i. Det er dog vigtigt at påpege, at du efter endt svampedyrkning stadig står med et potentielt affaldsprodukt, som du så skal håndtere efterfølgende.

Du kan også vaske meget snavsede hænder i kaffegrums, eller du kan gå skridtet videre og lave beautyprodukter (det er lidt next level, som f.eks. Grums Aarhus). I begge tilfælde skal du selvfølgelig være opmærksom på dit afløb, som ikke er designet til at håndtere store mængder. Til gengæld ender det via afløbet på vores rensningsanlæg (i Danmark i hvert fald), hvor energien udnyttes i form biogas og gødning, så den løsning er rigtig god. Tankevækkende er det også, fordi kaffegrums slet ikke er affald for virksomheder som Grums Aarhus, det er råmaterialet. Det er smart, og flere begynder på lignende tiltag, altså at betragte affald som en ressource.

Et lignende projekt i noget større skala stammer fra Krakow i Polen, hvor man har erstattet salt med kaffegrums til snedækkede fortorve og veje, inspireret fra Lviv i Ukraine. Her bliver det dog lidt kompliceret, for selvom salt i disse mængde bestemt ikke er naturens bedste ven, og kaffegrumsen jo erstatter dette, så ved man ikke med sikkerhed, hvad kaffegrums i disse mængder har af effekt på naturen, så lokale miljøforkæmpere har det lidt splittet med tiltaget (Linket er på polsk, så Google Translate er din ven her). Som slutforbruger kan du dog nok godt teste det af, men det på eget ansvar, vi har ikke afprøvet det. Det kræver jo en hel del kaffegrums, så .. igen: Drik mere kaffe.

 

Når man først begynder at se affald som ressource, så kan man jo relativt let lave en rigtig god forretning. I stedet for at have en udgift til dine råmaterialer, kan du få en indtægt (for ja, man betaler for at komme af med affald). Det er også her innovationen kommer i spil. Grums Aarhus er et godt eksempet. Det samme er Kaffe Bueno, der bl.a. udvinder olier og lignende. Og Connecting Grounds er et lignende startup, der også er fuld gang med dette.

Innovation ligger også til grund for denne kaffe printer, der printer med kaffegrums som blæk (obs: ikke at forveksle med den printer, der kan printe dit latte art, som i en sustainability optik ikke er noget nær lige så interessant).Det samme gælder denne nye form for t-shirt tryk, hvor man har vendt et problem til en løsning. Alle der har prøvet at spilde kaffe på en hvid t-shirt, ved at det aldrig går af igen. Hov, det er jo dermed genialt at bruge til tryk. Voilá!

Også bio-bean er kommet op med en okay god løsning, der dog nok skal betragtes som et overgangsprojekt. Kort sagt indsamler de kaffegrums i England, der ellers var røget på landfill og laver kaffe-brænde af det. Det bør betragtes som et overgangsprojekt, fordi vi jo med coffe logs reelt mister næringsstofferne, der ellers er tilbage i grumsen.

 

Hvad skal vi gøre ved det? 

Tilbage til den virkelige verden, hvor man ikke lige står med så gode alternativer, vil de fleste nok stå med reelt tre umiddelbare alternativer:

  1. Smide kaffegrumsen i skraldespanden til forbrænding
  2. Smide kaffegrumsen med organisk affald
  3. Smide kaffegrumsen i egen kompost

Hvad der er bedst, er ret kompliceret. Grums afgiver en hel del metan i komposteringsprocessen. På landfill afgiver 1 ton kaffegrums, ifølge Kaffe Bueno, 340 m3 metan, og det er, fordi det komposterer. I en dansk kontekst ender praktisk talt intet kaffegrums på landfill, fordi vi brænder al vores affald, der ikke genanvendes, men når kaffegrums komposterer hjemme, må vi gå ud fra lignende tal. Så hvis vi kigger alene på klimaeffekterne, så er kompostering måske ikke en god løsning. Men her bliver vi nødt til at bringe en anden overvejelse ind i debatten, og det er den - for nogen - lidt triste overraskelse, at vi ikke kun har klimaforandringer at forholde os til som et planetært problem. Stockholm Resilience Centre har kortlagt 9 planetære grænser, som alle bør kende.


Billedet kommer fra denne artikel

På denne model opgøres hvordan vi ligger i forhold til et “safe operating space for humanity”, og som det fremgår, er det biogeokemiske flow overskredet, i øvrigt mere end climate change. Det er præcis det områder, der omhandler nitrogen og fosfor, og præcis derfor vi nok alligevel bør overveje at kompostere kaffegrums.

Til en start kan vi dermed strege nummer 1 og beslutte ikke at smide kaffegrums til forbrænding (selvom det brænder ret godt).

Tilbage står vi så med 2 eller 3. Og her er det endnu mere kompliceret.
Du kan godt kompostere det hjemme, denne artikel viser at 40% kaffegrums i kompostblandingen er det optimale mix (= endnu et argument for at drikke mere kaffe). Men så skal du også bruge din kompost aktivt, så næringsstofferne faktisk kan komme tilbage i jorden og aller helst erstatte klassisk kompostmuld som sphagnum, som er en af de vildeste CO2-syndere vi har. Især hvis du henter den i din bil, hvilket du er helt fri for ved at lave din egen kompost.

Men at sende kaffegrumsen til organisk affald, er nok alligevel den bedste løsning. Her omdannes kaffegrumsen til biogas og gødning. For de almindelige privatkunder, der endnu ikke har afhentning af organisk affald, er det forbundet med et temmelig stort besvær, men med den nye affaldsbekendtgørelse får vi alle mulighed for at sortere det organiske affald fra, senest i 2022, og det kan vi jo så glæde os til. For de, der har større mængder (hoteller, restauranter, caféer) kan de få det med i sin eksisterende madaffaldsløsning, og har man ikke sådan en, kan (bør!) man bestille det hos fx Daka Refood. Det bruger CleverCoffee nu i deres kaffebar i Aarhus.

 

 

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Lad os være email-venner
Intet spam. Kun goodies!

Følg os på Instagram