CleverCoffee er B Corp-certificeret - Alle i og omkring CleverCoffee er med til at skabe en bedre verden. Intet mindre!
Category / News / Articles
Category / News / Articles

Misiones Java

Ny kaffe fra velkendte Misiones-farm

Mange af jer har spurgt: ”Hvornår er Misiones tilbage?” Svaret er nu – men ikke helt, som I kender den. Denne gang er det nemlig en Misiones Java-variant. 

Misiones er vores ældste direct trade-partner. Vi har handlet med Misiones lige siden 2018, hvor vi mødte Michael til World of Coffee i Amsterdam. Herfra har Misiones været en fast del af vores sortiment.

Vi er meget glade for at kunne præsentere en ny variant derfra. I kan sagtens begynde at glæde jer! 

Specifikationer

  • land: Colombia
  • region: Cundinamarca
  • vaskestation: Hacienda Misiones
  • sort: Java
  • processering: fuldt vasket
  • højde: 1.500-1.700 moh
  • plukket: dec. 2020
  • smag: cremet mundfølelse med noter af sød ahornsirup og pære
  • SCA-score: 86

 

Mokka og Java – de kendte kaffer

De fleste kender disse to ”kaffer” – men nu skal vi dykke endnu mere ned i Java. Og hvad er Java så for en størrelse? Her bliver det lidt forvirrende, fordi begrebet javakaffe bruges i flere forskellige sammenhænge. Så hold tungen lige i munden!

Java er en indonesisk ø, som sammen med området omkring havnen Mokka i Yemen var nogle af de første områder, hvor kaffe blev dyrket som landbrug. Efter Yemen havde formået at holde fast i al dyrkelsen af kaffe i en årrække, lykkedes det hollandske handelsfolk at smugle friske kaffebær med til øen Java, hvor de startede dyrkelsen. Herefter havde verden nu to kaffer at vælge mellem. Mokka fra Yemen og Java fra den indonesiske ø. 

Der opstod desuden en handel med verdens første blend, som var udtryk for en blanding af bønner fra disse to geografiske områder. Så langt så godt. Men nu bliver det lidt mere indviklet.

 

Et nyt tilnavn: Adsenia Java

I 1928 sendte den hollandske kaffeforsker P.J.S. Cramer kaffebær fra et par nøje udvalgte “modertræer” fra Etiopien til Java. Disse kaffebær blev navngivet efter Etiopiens daværende navn, Adsenia. Et navn, der stadig bliver brugt om indonesisk kaffe – dog mest som et navn, der skal symbolisere kvalitet. Det fortæller med andre ord ikke rigtigt noget, da det bruges i flæng uden at have en reel sammenhæng med kaffebærrene fra Etiopien. 

Adsenia-varianten viste sig at klare sig rigtig godt på Java, hvor de også viste god modstandsdygtighed mod sygdomme som bladrust. Den blev herefter kendt som Adsenia Java-varianten.

Turen fortsætter til Cameroun

Fra Java fik Adsenia Java-varianten en noget uventet næste destination – nemlig Cameroun. Ja, der dyrkes også kaffe i Cameroun, blandt andet denne Adsenia Java-variant, men dog hovedsageligt Robusta i de lavere liggende områder. 

Fra Cameroun blev Adsenia Java-varianten bragt videre til Mellemamerika. Her dyrkes den i dag i en række forskellige lande som Colombia og på Hacienda Misiones, som du nu skal smage.

Hen ad vejen mistede varianten Adsenia sit navn. I dag er den blot kendt som Java-varianten. Så spørgsmålet er stadig: Hvad er javakaffe? 

Når vi snakker specialkaffe af højeste kvalitet, er det varianten, vi henviser til. Når du kigger på hylderne i supermarkedet, vil Java typisk være en henvisning til kaffe, der er dyrket i Indonesien.

 

Den nye kaffe: Misiones Java

Vores gode venner hos Misiones har de sidste år arbejdet på en række nye varianter. Det sidste års tid har de samarbejdet med en af Colombias dygtigste kaffekonsulenter, Ricardo Villegas. De har arbejdet målrettet på at optimere processeringen af de forskellige varianter. 

På cupping-bordet er javakaffen en af dem, der viste bedst balance mellem frugtig syrlighed og sødme. Det er en virkelig lækker kaffe, som I godt kan glæde jer til.

 

Sammen gør vi Misiones-kafferne endnu bedre

Ricardo, Michael og Luis har spurgt mig om, om jeg vil hjælpe dem med tests og feedback på deres tests. Så lige nu tester vi en masse sammen på tværs af kontinenterne for at finde den perfekte fremgangsmåde. På den måde kan Misiones også fungere endnu bedre sammen med vores tilgang til ristning. 

Planen var, at vi skulle teste sammen på farmen i Colombia, men den har vi desværre ikke mulighed for i øjeblikket. Resultatet skal dog nok blive rigtig godt alligevel. Det kræver blot lidt tålmodighed, for det, som vi finder frem til nu, slår først for alvor igennem næste år.

 

Situationen i Colombia er desværre ikke god

Tidligere i år valgte Colombias regering at udskyde en række skattereformer på grund af covid-19-situationen. Det gjorde en masse borgere i Colombia frustrerede, og de gik derfor på gaderne i protest for at få regeringen til at ændre sine planer.

Demonstranterne, som også består af en del fagforeninger, har blokeret en masse veje – blandt andet indfaldsveje til de største havne. Det betyder, at der i øjeblikket ikke kan komme kaffe ud af Colombia. 

Regeringen har efterfølgende ændret udskydelsen af skattereformerne, men desværre har det ikke mindsket urolighederne. Tværtimod er der nu en utryg stemning, og protesterne har udviklet sig til en bred utilfredshed med den colombianske regering, covid-19 og fattigdom. Der er desværre ikke noget, der tyder på, at det bliver bedre igen inden for den nærmeste tid.

Lysristet specialkaffe - passer til alle kaffebryggere

Følg os på Instagram