Selvom det er det indre, der tæller på en kafferister som Probat’en, så gør det jo ikke noget, at hun også er nydelig at se på. Derfor var det en stor fornøjelse af nå til det punkt, hvor delene på fronten skulle genmonteres.

Fin fornikling

Som du måske kan huske, var det meste af risteren relativt medtaget. Dog var de forniklede dele blevet beskyttet af selve forniklingen, så de faktisk så helt hæderlige ud. Alligevel var der tydelig forskel, da vi fik delene retur fra fornikling. I simple termer, var overfladen nu mere skinnende og ensartet.

En billig og kreativ – tør man sige Clever? – løsning

Nyt skueglas

En lille, men vigtig del af fronten, er naturligvis skueglasset. Det oprindelige glas var gået til for mange år siden, så jeg kontaktede den lokale glarmester, der hurtigt og billigt (DKK 50!) hjalp med at skære et nyt i varmebestandigt glas, der normalvist bruges til brændeovne.

Sådan gjorde vi

Jeg brugte en digital skydelære til at måle diameteren og tykkelsen af kanten på hullet, og selvom glarmesteren med største venlighed sagde, at jeg bare kunne kigge forbi igen, hvis første forsøg ikke passede, var det ikke nødvendigt; det var præcist, som det skulle være. Rundt om kanten satte jeg en stump af den tyndeste pakning, det lokale pejsecenter kunne levere (gratis, i øvrigt, for jeg spurgte jo pænt..). På dén måde sikrer vi, at glasset ikke sidder direkte mellem støbejernsfronten og den forniklede sikringsring. Som det kan ses på billedet i toppen af artiklen, er kanten af pakningen synlig, men bortset fra det, er jeg rigtig godt tilfreds med resultatet.

Mere fornikling end først antaget

I toppen af bønnelågen sidder en tynd, vandret plade, der også har fået ny forniklet overfrakke. Derudover er også beskyttelseskappen til lejet i midten af fronten, blevet forniklet, ja selv den tidligere røde plastikkappe, der kan skrues af, når lejet skal smøres, har fået en tur i forniklingsbadet.

Et sjældent billede af, hvordan en bean tryer “gennemborer” frontpladen.

Bean tryer’eren har fået helt nyt liv. Her gør forniklingen naturligvis sit, men især det nye træhåndtag i sort, dansk moseeg, har givet den nyt liv. Både udseendet og følelsen, når man håndterer den, er en helt anden, end da forniklingen var skallet af og den sortmalede træpind stadig var monteret. Godt, det blev skiftet. Samme træsort er i øvrigt blevet brug som knoppen på håndtaget til at åbne bønnelågen.

Selve bønnelågen er nok det mest iøjenfaldende på fronten af Probat’en. Den er i tung, sølvmalet støbejern, og skjules faktisk af en forniklet jernplade, der dels fungerer som en beskyttelse for, at man ved endt rist ikke åbner bønnelågen for meget og dels som en tragt, så alle bønner falder ned i cooling tray’en – og ikke alle mulige andre steder.

 

Gammel bolt…og ny bolt!

Udskiftning af bolte

Alle bolte er skiftet til nye udgaver, dog mangler jeg fortsat at finde den helt rette størrelse af dem, der holder lejet på fronten. De er ikke er skiftet endnu. Vi arbejder drønhårdt på sagen..

 

 

 

 

 


Relaterede Indlæg