Faktisk gennemførte vi første rist på Probat’en i december 2014, men når du kommer til slutningen af indlægget her, vil du opdage, hvor vi har tilladt os at snyde med tiden..

Vi var egentligt ikke i tvivl om, at vores Probat LG5 fra 1963, ville være i stand at omdanne grønne bønner til drikbare kaffebønner. Men vi var meget spændte på, om vi med de manuelle håndtag ville have den ønskede kontrol over varmeudvikling og lufttrækket.

Med lidt god vilje kan man sige, at dette syn har været 40 år undervejs.

Sådan gjorde vi

Vi gik forsigtigt til værks og planlagde at bruge to kilo bønner til første rist. For det første ville det ikke være jordens undergang, hvis risten mislykkedes, og for det andet gav det os lejlighed til at teste, om vores netop monterede BT-termoføler kunne følge temperaturudviklingen i bønnemassen.

Motoren og gasbrænderne blev tændt, og gasjusteringen blev sat på ca. 80% af max. kapacitet. Det tog omkring 15 minutter at varme tromlen op til 185 grader, hvorefter vi skruede ned til ca. 35% og lod temperaturen stabilisere sig til 175 grader. Dér fik den lov at stå i ti minutter, så vi i alt brugte 25 min. på opvarmning.

 

To kilo bønner i hopperen.

Den første rist

Med slet skjult begejstring og stolthed over, at det rent faktisk var lykkedes at få en brugbar kafferister ud af det gamle metal, fyldte vi hopperen med to kilo grønne kaffebønner fra Etiopien. Herefter trykkede vi Start i computerprogrammet Artisan, hvortil vi udlæser temperaturerne fra termofølerne og åbnede, så bønnerne faldt ned i den varme tromle.

Temperaturkurven naturligvis drastisk, men efter kun 45 sekunder kom det såkaldte Turning Point, hvor temperaturkurven begynder at stige igen. Varmetilførslen var sat på moderat niveau, og stille og roligt kravlede temperaturen opad, og via skueglasset kunne vi se bønnerne ændre farve fra grøn til gul/orange (drying phase) efter ca. 3 minutter. Samtidig justerede vi en smule på lufttrækket i tromlen, så vi trak mere af røgen ud.

Første rist dumpes – og hele risteriet dufter fantastisk!

Første knæk efter 9 minutter

Vi sigtede efter en samlet ristetid på 8-11 minutter, så efter 6 minutter, skruede vi igen op for varmen til ca. 65%. Nu gik det stærkt, og vi justerede varmen ned til absolut minimum. Bønnerne ændrede hastigt farve fra gul til lysebrun og blev herefter mere og mere mørk, indtil første knæk, som vi ramte efter 9 min. 45 sek.

Herefter slukkede vi helt for gassen og lod bønnerne knække i cirka halvandet minut, før vi aktiverede blandearmene i cooling tray’en, flyttede lufttrækket fra tromlen til cooling tray’en og dumpede bønnerne. Det var et længe ventet syn at se bønnerne blive blandet og kølet efter en fin første prøverist.

Forskellen på en hjemmerister og en industririster

Synet af de afkølede, ristede kaffebønner var fascinerede. Probat’en leverede et fuldstændigt ensartet resultat, hvilket jeg aldrig havde kunnet opnå med de små hjemmeristere, jeg tidligere havde haft fingrene i – uanset hvor meget jeg tweakede og legede med risteprofiler.

Man må bare erkende, at selv en lille og ældre industrimaskine som Probat’en, har nogle ret unikke kvaliteter. Styringen af varmetilførslen og lufttrækket er ualmindelig nem, og med computeraflæsningen af temperaturkurverne, er det let at ramme og stabilisere enhver temperatur. Vi har efterfølgende konstateret, at denne lethed forsvinder, hvis man udnytter risterens fulde kapacitet, men holder man sig til 3,5 til 4 kilo, fungerer den manuelle, trinløse styring perfekt.

Mere end 100 riste senere…

I starten handlede det om at genskabe det samme resultat, og dén del kom allerede efter få riste. Efterfølgende har vi lært Probat’en så godt at kende, at vi kan tweake vores risteprofiler, så vi maksimerer den egensmag, der er i den enkelte bønne.

Måden vi rister på, afhænger af bønnen; hvor og hvor højt kaffeplanten er groet, hvordan den er bearbejdet efterfølgende, og hvilken fugtighed bønnen har lige inden rist. Alt sammen registreres i vores computersystem sammen med risteloggen og den efterfølgende cupping (prøvesmagning), så vi hele tiden kan sammenholde hvordan vi har ristet bønnen med smagsoplevelsen i koppen.

Læringen i denne proces er ualmindelig stor, og vi bliver kun dygtigere til vores fag som tiden går. Al vores viden fra tiden på hjemmeristere af forskellig art og alle riste, vi har logget på denne rister, er

Kære læser,

Hvis du har læst alle 12 indlæg om restaureringen af Probat’en , er jeg imponeret! Restaureringen startede ud som et hobbyprojekt, men udviklede sig sidenhen med hastig fart, da det blev tydeligt, at vi havde at gøre med en fremragende lille kafferister, der havde rigelig kapacitet til at riste til andre end os selv og lidt venner og familie.

Det er derfor med stor glæde og stolthed vi kan afsløre, at du nu har mulighed for at købe friskristet kaffe i CleverCoffees webshop! (Dato den 14. maj 2015)

Afsluttende note – 2018

Historien om Probat’en er i høj grad også starten på CleverCoffee. Virksomheden har undergået en eksplosiv udvikling fra at være en hobbyvirksomhed til i dag at være flyttet til større lokaler i Odder, Probat’en er opgraderet til en Giesen W15, og vi leverer nu kaffe til caféer, kaffebarer og private i hele verden.


Related Posts